Research and Development 1/^Archief/2009-2010/11/Pilot

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken
Bagjoke.jpg

Research and Development 1

Patrick van Bommel
Sjaak Smetsers


 © comments



  • Property "Auteur1" (as page type) with input value "  Research and Development 1/^Archief/2009-2010/11Gebruiker:Sven Markward" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
  • Property "Auteur2" (as page type) with input value "  Research and Development 1/^Archief/2009-2010/11Gebruiker:Michel Droste" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
  • Property "Auteur3" (as page type) with input value "  Research and Development 1/^Archief/2009-2010/11Gebruiker:Tilman Schaefers" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
  • Property "Auteur4" (as page type) with input value "  Research and Development 1/^Archief/2009-2010/11" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.

--link naar het verslag--

http://docs.google.com/Doc?docid=0AUDV5khBX5saZGRncjlka2pfM2ZrOHY5dnJj&hl=en

Informatielinks

Belangrijk is dat de algemene onderzoeksvraag is welke problemen visueel gehandicapte mensen hebben met interfaces en de tweede vraag is hoe een programma te ontwerpen is dat hier aan tegemoetkomt.

Ook belangrijk is dat blind vs een vorm van slechtziendheid nogal verschillend is, maar dat ze wel (welke?) gedeelde oplossingen hebben qua interface. (vooral focus op geluid?)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs282/en/

Hoe schaken blinden, http://www.nakedscience.com/memory/blindfold%20chess.htm, http://www.chessclub.com/resources/articles/article11_7.html

hebben verschillende typen visueel gehandicapten verschillende wensen, en wat betreft mensen met goede kennis van schaken vs slechte kennis, of mensen die gewend zijn aan normaal schaak maar bijv. door achteruitgang van gezichtsvermogen plotseling de bestaande middelen niet meer adequaat vinden,


welke vormen van schaken voor blinden zijn er, zie bijvoorbeeld de merkwaardige regels van de FIDE voor blindschaken, http://www.fide.com/component/handbook/?id=125&view=article (niet heel relevant)

welke bestaande faciliteiten en hulpmiddelen zijn er voor blinden wat betreft schaak, http://www.chess.com/forum/view/general/blind-chess2

wat zijn algemene methodes die nu toegepast worden om interfaces toegankelijk te maken voor mensen met een visuele handicap, http://www.webbie.org.uk/webbie.htm

verder, waar moet men rekening mee houden bij het ontwerpen van interfaces, http://www.springerlink.com/content/crr153m21tt44803/

een blindschaak vereiniging uit duitsland

http://www.bsk-heidelberg.de/

een leuke webprogramma om blindschaak te oefenen(engels).

http://www.janmatthies.info/chess/cvt/cvt.htm


in hoeverre is dat toe te passen op schaken,

blinden versus slechtzienden, is het mogelijk om een programma dat tegemoetkomt aan de speciale wensen van beiden,


Technische kant,

kan je meerdere programma's integreren,

in hoeverre kunnen we bestaande programma's gebruiken,

is onze kennis van JAVA adequaat,

Hier is nu een lijst voor evaluatievragen, voor een onderzoek met blende mensen over het schaakinterface, features van het programma ect. ect.

Onderzoeksvragen

Ik stel voor dat hier iedereen van ons die ideen voor vragen heeft iets schrijvt. maar kijkt wel dat er ook een aantal vragen zijn die niet alleen over schaak gaan en ook iets allgemener zijn.

Vragen die over schaak gaan

1. hoeverre functioneert de progressen voor het leren van blindenschaak?

2. In het algemeen, schaken zij nog sinds hun ogen achteruit zijn gegaan?

3. Is het iets wat lang kost om te leren

4. Wat zijn dingen waar ze moeite mee hebben?

-Vragen die iets allgemener zijn.

5. Hoe zou er een goede en makkelijke interactie tussen blinde mensen en computer moghelijk zijn?

6. Wat voor moghelijkheiden heb jij thuis om met de computer te interageren?

7. wat zouden volgens jou complicaties zijn waar men moet rekening houden?

8. zij er andere moghelijkheiden naast braille om iets in te toetsen?


Interactie van Blinde mensen met de Computer

Input

Toetsenboard:

Er bestaan verschillende toetsenboarden voor blinde mensen [1], ze gebruiken dezelfde input toe de computer als een normal toetsenboard, alleen hun design verschillt. Sommige zien heel verschillend uit, andere lijken op een normal toetsenboard maar alle hebben iets gemeen en dat is de braille schrijf op plaats waar de letters staan. Er bestaan ook braille keyboard overlays [2] voor blinde mensen.

Omdat de toetsenboard voor blinde mensen van de input niet verschillt aan een normal toetsenboard denk ik dat wij daarme niet zo veel moeite zou hebben. Allen hoe de toetsenboard in onze schaak programmatje zou gebruikt woorden is belangrijk, en dat is afhankelijk van Output methode die wij gebruiken


Braille Toetsenboard:

Een Braille Toetsenboard [3] verschillt van een normale Toetsenboard, omdat het geen geen toetsen voor de letters heeft. Deze woorden alleen door 8 verschillende toetsen ingetikkt. De combinatie van deze 8 toetsen bepaalt de resulteerde letter. Sommige Braille Toetsenboarden lijken nog ob een normale toetsenboard afgezien van de letters, weer ander braille toetsenboarden zijn totaal verschillend [4], en hebben alleen nog de 8 toetsen, een return toets, een backspace toets en de peiltjes, en vaak hebben deze ook een refreshable braile display als een output methode al implementeerd.

Spraakherkenings Software:

Een ander methode die vaak van Blinde of schlechtziende mensen gebruikt woord is de spraakherkenings software. Een spraakherkeningssoftware laat je gemakkelijk iets in jouw microphone inspreken en doet dan een bepalde operatie voor jouw. Een voordeel van zoiets is de snele gebruik met de computer, bijvoorbeld het openen van een programmatje. Je hoeft nu niet meer op links te klikken of door ordners te gaan om jouw programmatje te starten, je zegt alleen de naam van het programma en het woord gestartet. Een voorbeld voor deze soort applicaties is e-speaking [5]. Sommige spraakherkenings softwares zijn ook voor het maken van een mailtje of schrijven van een boek te gebruiken. Dit kan bijvoorbeld met Dragon Naturally Speaking [6]. Een grote naardeel van deze vorm van programmatjes is dat ze vaak foutjes doen, soms begrijpen ze niet wat je wilt zeggen en soms doen ze iets totaal anders als je het wilt, en programmatje zoals Dragon Naturally Speaking heben een heel lange tijd nodig om hun system op jouw uitspraak instellen.

Misschen kunnen wij zoiets ook an onze programmatje koppelen, dan kan je bijvoorbeld de startpositie en de eindpositie van een figurtje dat je bewegen wilt zeggen en het programmatje doet het voor jouw.

Output

Screenreader:

Blinde mensen, of slechtziende mensen gebruiken voor her werken met de computer vaak screen reader [7] , deze geven de visuelle Informatie op het beldscherm in vorm van spraak uitgave uit, gemaakelijk kan dat met het "doortabben" van de links van een webside, daarbij gebruiken blinde mensen die vaak met een computer werken een heel snelle uitgave, waarbij ander mensen geen woord meer begrijpen kunnen wat de screen reader zegt.

Misschen is het voor ons mogeljik iets te implementeren waarme de user de snelheid van de spraak adapteeren kan.

Afgezien van de in Windows al implementeerde screenreader bestaan er ook nog andere screenreader op de web, bijvoorbeld de vrije screenreader in verschillende talen "Thunder" [8] die door donations financerd woord, maar er bestaan ok nog veel meer [9]


Programmimplemented Spraakweergave:

Er bestaan ook al programmatjes die een spraakuitgave voor blinde mensen hebben maar die raaken soms in conflict met de screenreader die blinde mensen vaak gebruiken.

Omdat wij zo iet willen doen is dit naturlijk ook een problem voor ons als onze spraakweergave een problem met een screenreader oplevert, maar ik denk dat een screen reader niet de posities van een schaakboard kan weergeven, en zou daarom geen problem oplevern, maar ik ben mij niet zo zekker woorden op het scherm, bijvoorbeld bij het menu.


Refreshable braille display:

Afgezien van de audio output bestaat er nog de mogelijkheid voor blinde mensen te tekst te voelen, door braille. Daarme blinde mensen ook op de computer braille kunnen lezen bestaan er zo genoemde "refreshable braille displays"[10] die tekst op de beldscherm in vorm van een uitgave door pinnen die naar boven gaan als tekst op de beldscheerm voorkomt.

Misschen kunnen wij dit voor onze schaak programmatje gebruiken, een refreshable braille display kan misschen een hele rij van een schaak board door de pinnen weergeven. Dat zou het heel makkelijker maaken voor de gebruiker de positie van de figuurtjes op het board uittevinden en te onthouden.



Input & Output

Digitally tactile interface:

Een Digitally tactile interface is aan verbeetering van een refreshable braille display, het gebruikt een material met de naam magneclay dat zich op verschillende manier kan veranderen en zo bijvoorbeld ook braille kan afdruken, maar bovendien is het mogelijk met deze interface een plaatje te voelen omdat dit soort interface zijn material zo verandert dat een 3D afbeeld ontstaat, op die manier kan een 3D projection van de beeldscherm gemaakt woorden die de gebruiker dan voelen kan. Bovendien is onder de magneclay die op sterkere druk reageert. Daardoor kan de user gemaakelijk met de computer werken zonder een muis of toetscombinaties nodig te hebben. Er bestaan meerdere digitally tactile interfaces bijvoorbeeld van Tuvie [11] bijvoorbeld de "Siafu" [12].


"Seeing" mouse:

Er bestaan ok muizen voor blinde mensen, die bijvoorbeld vibreren als de muis over tekst gaat of sterker als de muis over een link. Maar wetenschappers in Israel hebben een muis ontwikkelt waarme blinde mensen de inhoud van de beldscherm zou kunnen voelen.[13] [14] Maar ik kan geen materiaal meer daarover vinden dat nieuwer is dan 2002, daarom lijkt het mij dat dit muis geen grote success was.


Blinde en Schaak

Er bestaan verschillende Organisaties voor blinde mensen die al schaak spelen of het willen leren, een voorbeeld daarvoor is de B.C.A de Braile Chess Association [15]. Blinde mensen gebruiken voor het Schaak spelen vaak een Braile Schaak Board [16] dat daardoor van een normale schaakboard verschillt dat de schwarte velden van het board hoger zijn dan de witten. Daardoor kunnen blinde een posite op het schaakboard door voelen bepalen. Bovendien zijn er verlagingen in iedere veld van de schaakboard die in combinate met pinnen onder de schaakfigurtjes de stabiliteit verbetert en het voelen makkelijker maakt, omdat de speler niet voorzichtig met de figuurtjes hoeft om te gaan.


Ontwerp van een speel voor Blinde

Er bestaan een antal mensen die zich met het problem een speel voor mensen de programmeren al bevat hebben, bijvoorbeld heb ik een website gevonden van iemand die al spele voor blinde mensen ontworpen heeft [17]. Hij vertellt op zijn website wat voor probleme hij had met het programmeren van een speel vor blinde mensen en hoe hij dit angepakkt heeft. Deze informatie kunnen wij goed gebruiken om onze speel te ontwerpen .Hij gebruikt bijvoorbeld, zo hoe wij het misschen willen doen, een tekst naar spraak programmatje om de toestanden van zijn speel uittegeven.

Onder de spele die hij heeft ontwikkelt is ook een schaak programma te vinden die wij ook als voorbeeld van onze schaak programmatje kunnen gebruiken.