Research and Development 1/^Archief/2008-2009/Kari/Resultaten

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken

Resultaten:

Voortgang onderzoeksverslag

Herhaling van de drie onderwerpen:

  • 1. appels (apples)
  • 2. fruitvliegjes (fruit flies / tephritidae)
  • 3. dwarsfluit (German flute)

Onderwerp-1: apples

Verkennen

Ik begon ermee een nieuwe Kari (Kari-1) te leren over appels. Ik heb verschillende manieren geprobeerd om haar over appels te leren. De daarbijhorende conversatie is echter vrij lang en bevat onnodige elementen. Aan het eind ontdekte ik een manier om precies dat waar ik Kari vragen over wilde stellen aan haar te leren. Dat resulteerde in de uiteindelijke vragen en zinnen.

Uiteindelijke vragen en zinnen

De uiteindelijke zinnen die persoon-2 en -3 zouden moeten gebruiken om Kari-2 en -3 hetzelfde aan te leren zijn precies genoeg om Kari de bijbehorende vragen te laten beantwoorden. Ik ontdekte dat deze zinnen voldoende waren toen ik hard bezig was Kari de antwoorden te leren op vragen die ik haar wilde stellen, maar zij telkens weer iets niet helemaal goed deed. Ik besloot alle feiten waarvan ik wilde dat ze die kende op te dreunen. Hierna herstarte ik het Kari programma (toevallig op dat moment omdat ik een foutmelding had gezien). Toen ik Kari de bijbehorende vragen stelde wist ze ze (op ééntje na) precies goed te beantwoorden. (Die ene vraag beantwoordde ze goed bij een herkansing.)
Ik vroeg mij af of de feiten die ik had opgedreund op zich al voldoende waren om Kari alle vragen juist te laten beantwoorden. Om dit te controleren voerde ik ze aan wee een nieuwe Kari (TestKari-1). Ik stelde TestKari-1 meteen na het opdreunen van de feiten de bijbehorende vragen, maar ze wist de antwoorden niet. Ik herstartte het programma en hierdoor werd onze conversatie blijkbaar op zo'n manier verwerkt en opgeslagen, dat TestKari-1 na het opniew opstarten de vragen met de juiste feiten kon beantwoorden.

Hoewel ik denk dat Kari-1, doordat ze langer over het onderwerp heeft kunnen horen en praten en meer over relaties tussen woorden heeft kunnen leren, meer van het onderwerp begrijpt, is bovenstaande aanpak voldoende om een Kari de juiste antwoorden op de vragen te laten geven.

Probleem hierbij is dat deze aanpak bijna de minimaal vereisde aanpak is: alles wat je wil dat Kari weet hoef je maar één keer te noemen. Willen we kijken of Kari's 2 en 3 met hun (al dan niet deels met onderwerp-1 te maken hebbende) voorkennis sneller over onderwerp-1 leren dan een volledig ongetrainde Kari doet, dan zullen we zelf zinnen/feiten moeten uitzoeken waarvan het ons overbodig lijkt ze te noemen, omdat we verwachten dat Kari-2 en -3 ook zonder ze (nog eens) gehoord te hebben de bijbehorende vragen kunnen beantwoorden.
Mocht deze aanpak niet werken, omdat elk feit toch minstens één keer genoemd moet worden (waardoor er dus geen verschil tussen een ongetrainde en een getrainde Kari te zien is), dan zou de verkenningsconversatie goed van pas kunnen komen. Kari-1 kon namelijk, tot haar op het eind van de verkenningsconversatie alle feiten nog eens verteld werden, nog niet goed antwoord geven op alle vragen die ze uiteindelijk kon beantwoorden. Zou Kari-2 of -3 dat wel met dezelfde zinnen uit de verkenningsconversatie kunnen voor dat punt, dan is daarmee aangetoond dat zij wat aan hun voorkennis hebben gehad.

Onderwerp-2: Fruitvliegjes/Fruit

Het gesprek over fruitvliegjes

(Eerdere poging van Marijn vind je hier)

Het gesprek over appels

De zinnen van dit gesprek staan hier.

Tijdelijke conclusie

Ik ben tot de verrassende conclusie gekomen dat Kari-2 bijna exact hetzelfde verliep als Kari-3. Ondanks dat ze hier en daar andere antwoorden gaf, doordat ze een link probeerde te leggen met wat ze al wist, wist ze precies dezeldfe vragen op dezelfde manier te beantwoorden.. en alle vragen die Kari-3 fout had, had ook Kari-2 fout. Het lijkt er dus op dat een Kari die al wat weet, wel degelijk sneller leert, maar dat dat geen invloed geeft op WAT ze al weet. Ondanks dat Kari dus wel heel goed pogingen doet om relaties te leggen met wat ze al weet.. Ik vind het een erg boeiende conclusie..

Onderwerp-3: dwarsfluit/muziek

Het gesprek over dwarsfuit

!!

Het gesprek over appels

De zinnen van dit gesprek staan hier.

Tijdelijke conclusie

Het lijkt erop dat Kari-3 de vragen toch sneller kan beantwoorde, ondanks dat dit ook voor haar een nieuw onderwerp was. Ik heb haar geen algemene herhaling hoeven te geven voordat ze antwoord kon geven op de vragen. Ook leek ze eerder al een idee te hebben over het onderwerp appels, waardoor ze vaker iets over appels terug zei, dan een algemene reactie zoals : "are you sure?". Het lijkt dus alsof Kari al een beetje geleerd had relaties te leggen en misschien daardoor toch net wat slimmer was dan de oorspronkijke Kari.. tijd om te gaan kijken wat Kari2 er van maakt.

Resultaten in een overzicht

Aantal benodigde zinnen

Het aantal zinnen dat Kari-1 t/m -3 nodig hadden om de vragen bij het onderwerp "appels" te kunnen beantwoorden staan hieronder. Vragen zijn hierbij niet als zin meegerekend.

  • Kari-1: 91
  • Kari-2:
  • Kari-3:

Direct beantwoorde vragen

De aantallen door de Kari's direct goed beantwoordde vragen staan hieronder. Onder "direct" dient men hier te verstaan: met de eerste reactie na de eerste keer stellen van de bijbehorende vraag.

  • Kari-1: 21 van de 26: 81%
  • Kari-2:
  • Kari-3: