Research and Development 1/^Archief/excursie/Groep7

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken

Info

  • Senior Architect - Erik van de Ven
  • Belbin role - Shaper

  • Iris Trepels
  • Joost Kraaijeveld
  • Paul van Poecke


Taakverdeling

  • Chairman - Iris
  • Presenteren – Paul
  • Interviewen – Joost
  • Onderzoeker - Joost, Iris


ERP & Cordys

Bedrijfsomschrijving Cordys

Cordys is een wereldwijd opererend softwarebedrijf met haar hoofdvestiging op een landgoed in Putten, en vestigingen in India, China en USA. Cordys levert Business Process Management technologie die de samenwerking tussen mensen, systemen en organisaties verbetert. Het bedrijfsproces staat centraal in de Cordys oplossing. Door de unieke mogelijkheden van de Cordys technologie kunnen deze processen eenvoudig en flexibel worden gemodelleerd en uitgevoerd, waarmee een naadloze integratie tussen het proces, de mensen en de bestaande informatiesystemen wordt bewerkstelligd. Organisaties kunnen daardoor eenvoudiger, goedkoper, sneller – en dus slagvaardiger dan de concurrentie – inspelen op de (wijzigende) klantbehoeften. De kracht van onze oplossing is dat organisaties bestaande informatiesystemen niet hoeven te vervangen en langer kunnen profiteren van gedane investeringen. Om dit mogelijk te maken gebruikt de software van Cordys SOA technologien. CORDYS heeft een "state-of the art" product en is dé belangrijke speler in de BPM/SOA-markt.


Enterprise Resource Planning

Het begrip ERP staat voor Enterprise Resource Planning, waarmee in de regel een computerprogramma ofwel software wordt bedoeld. Dit soort Computerprogramma's wordt voornamelijk binnen organisaties gebruikt ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf.

Een ERP programma bestaat meestal uit kleine deelprogramma’s (modules) die allemaal een specifieke taak ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan computerprogramma’s die worden gebruikt om de financiële administratie te voeren of de voorraden bij te houden.

Waarbij voorheen veel bedrijven gebruikt maakten van verschillende programma’s om hun bedrijfsactiviteiten te ondersteunen, kunnen in een ERP programma een heel groot aantal processen (afdelingen) worden ondergebracht. Een gevolg van een dergelijk ERP systeem is dat gegevens van bijvoorbeeld klanten en producten (denk aan adresgegevens van klanten) binnen de organisatie slechts eenmaal ingevoerd hoeven te worden, omdat een enkele database wordt gehanteerd. Naast dat de kans op inconsistente data wordt verkleind kan een ERP systeem veel andere voordelen bieden zoals een efficiëntere manier van werken, betere communicatie en soms zelfs kostenreductie.


Senior Architect

Een software architect heeft de volgende rollen: hij moet de keuzes binnen het ontwikkeltraject beperken door te kiezen voor een standaard ontwikkelmethode en door het creëren en definiëren van een application framework voor de applicatie. Verder moet hij het (her)gebruik van de applicatie stimuleren door het grote plaatje in gedachte te houden en de applicatie modulair op te bouwen door het hebben van contacten en kennis binnen de organisatie en andere applicaties. Bij de dagelijkse werkzaamheden zijn strategisch denken, het ontwerpen van systemen, het communiceren over systemen en het inventariseren van systeeminteracties van belang.


Belbin rol: Shaper

Shapers zijn zeer gemotiveerde mensen met veel rusteloze energie en een behoefte om dingen te bereiken. Ze zijn vaak agressieve extroverte mensen en hebben een sterke ‘drive’. Shapers dagen anderen graag uit en ze winnen graag. Ze leiden en zetten anderen aan tot actie. Als obstakels zich aandienen dan zorgen ze ervoor dat deze opgelost worden. Ze zijn koppig en assertief, en reageren erg emotioneel op elke vorm van teleurstelling en frustratie.

Shapers zijn vaak goede managers omdat ze mensen aanzetten tot werk en presteren onder druk. Ze zijn erg goed in het leven in de groep brengen en zijn erg nuttig wanneer het werk vertraagd wordt door politieke complicaties. Ze zijn erg geschikt om de nodige veranderingen aan te brengen en vinden het niet erg om onpopulaire beslissingen te maken. Ze proberen vorm te geven aan groepsdiscussies en activiteiten. Ze zijn waarschijnlijk de meest effectieve teamleden.


Iris

De meeste punten gaf je aan de rol: Specialist (24 punten)

De specialist is de vakman of -vrouw binnen het team. De specialist wil graag ergens goed in zijn. Vaak is de specialist onderzoekend ingesteld en werkt hij of zij graag op zichzelf. Mensen geven een specialist vaak veel vertrouwen. De specialist zorgt er voor dat specifieke kennis of vaardigheden worden ingebracht. De specialist heeft soms wel de neiging zijn of haar vakgebied te willen afbakenen.

Daarna gaf je de meeste punten aan: Bedrijfsman (18 punten)

De bedrijfsman wordt ook wel de 'organisator' of 'uitvoerder' genoemd. Vaak is het iemand die van aanpakken weet. De bedrijfsman is over het algemeen gedisciplineerd. Hij of zij pakt zaken systematisch aan en legt vaak een grote ijver aan de dag. De bedrijfsman heeft een praktische instelling en weet beleid in concrete acties te vertalen.

Het minst aantal punten gaf je voor: Brononderzoeker (3 punten)

De brononderzoeker is over het algemeen een extravert persoon. Hij of zij is veelal hartelijk en joviaal. De brononderzoeker heeft vaak een brede belangstelling en is nieuwsgierig. De brononderzoeker treedt graag op de voorgrond en praat makkelijk. Met improviseren of presenteren heeft de brononderzoeker over het algemeen minder problemen.


Joost

De meeste punten gaf je aan de rol: Plant (18 punten)

De plant is vaak de creatieveling binnen het team. De plant beschikt vaak over een grote verbeeldingskracht en een drang om origineel te willen zijn. De plant stelt zich vaak onafhankelijk op en heeft de neiging zaken op een wetenschappelijke manier te benaderen. Als innovator kan de plant een grote bijdrage leveren aan het team.

Daarna gaf je de meeste punten aan: Voorzitter (15 punten)

De voorzitter is iemand die een sterk coordinerende rol heeft. Aan de ene kant is de voorzitter procedureel. Aan de andere kant weet de voorzitter juist door deze nadruk op de procedure een onafhankelijke positie in te nemen waardoor hij of zij makkelijker iedereen bij het team kan betrekken. De voorzitter heeft een sterke neiging te zoeken naar consensus. Hij of zij in niet snel bevooroordeeld en weet de meningen en opvattingen van anderen goed te verwoorden.

Het minst aantal punten gaf je voor: Groepswerker (6 punten)

De groepswerker is zorgzaam, conflictvermijdend en gericht op harmonie. Hij of zij vindt het fijn om mensen te helpen. De groepswerker zal zich over het algemeen vrij mild opstellen en weet mensen diplomatiek te benaderen. Mensen zullen de groepswerker over het algemeen waarderen. Hij of zij heeft een luisterend oor en zorgt voor een goede sfeer binnen het team.


Paul

...


Interview

Vragen

  • Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden?
  • Hoe ben je in deze functie beland?
  • Heb je veel aan je opleiding gehad?
  • Wat had je met terugwerkende kracht nog graag teruggezien in je studie?
  • Wat vind je het leukste/moeilijkste aan je werk?
  • Wat is het meest uitdagende aspect van je werk?
  • Welke ontwikkelingen zie je in je vak, voor je bedrijf en voor de industrie?
  • Wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor iemand die dit werk doet?


Verslag

Erik de Ven is afgestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen, hij heeft hier de opleiding Bedrijfsgerichte Informatica gevolgd, wat tegenwoordig Informatiekunde heet. Daarvoor heeft hij de opleiding Informatica aan de Hoge School in Enschede gevolgd. Hij is zijn loopbaan begonnen als software engineer bij Baan Technologies, en is daarna als consultant bij Microsoft gaan werken. Tegenwoordig is hij senior architect bij Cordys.

Zijn functie binnen het bedrijf bestaat voornamelijk uit productontwikkeling, hij geeft aan dat dit 60 procent van zijn werkzaamheden beslaat. Bij productontwikkeling worden de requirements dat een bedrijf stelt naar een product vertaald. Het is hiervoor belangrijk dat de productontwikkelaar veel verstand heeft van zijn vak, maar vooral dat hij dit ook naar anderen toe kan communiceren. Het is belangrijk om er zo nauwkeurig mogelijk achter te komen wat een klant precies wil. Een kleiner deel (30 procent) van zijn werkzaamheden bestaat uit het sturen van een development team. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar complex event processing. Hij heeft zelf ook inspraak in de focus van deze onderzoeken. De rest van zijn werkzaamheden houdt de samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen in.

Over zijn studie vertelt hij dat hij aan de hogeschool veel over de praktijk van het vakgebied geleerd heeft. Aan de universiteit heeft hij vooral een manier van denken aangeleerd gekregen die belangrijk is. Ook het leren onderzoeken heeft hij aan de universiteit, het zoeken en lezen van informatie. Als er een probleem is moet je om je heen kijken naar wat er als is gemaakt om dit te kunnen oplossen, gebruik maken van wat er al is.

Op de vraag wat “the next big thing” is komt Web 2.0 als het antwoord. Hiermee kunnen online applicaties in elkaar worden gezet. Het is hiervoor niet nodig om software te installeren.

Over Cordys vertelt hij dat het een “family berijf” is. Jan Baan is volgens hem een erg toegankelijke baas, die niet wil dat zijn medewerkers zich kapot werken, “het is maar werk”. Het bedrijf is gedreven op output, het maakt niet uit hoe, waar of wanneer het werk wordt gedaan, als er maar een product geleverd wordt.

Hij benadrukt dat het voor mensen die net afgestudeerd zijn een goeie zet is de consultancy in te gaan. Dit is leuk werk waarbij je veel bedrijven waar je in de toekomst zou kunnen gaan werken leert kennen. In de IT wereld is het vaak zo dat men na een jaar of acht een bedrijf weer verlaat omdat er verder geen groeimogelijkheden meer zijn, je kunt niet verder binnen het bedrijf.