Research and Development 1/^Archief/2007-2008/wolf in schaapskleren

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken

De wolf in schaapskleren

Hoe makkelijk is het frauderen door werknemers in de huidige softwarepakketten? Een werkstuk van Gaby Schaap en Joost Timmerman


Een begin van het onderzoeksverslag staat hierr


Inleiding

Bij beveiliging wordt vaak vooral gekeken naar gevaren van buitenaf. Firewalls, routers en software houden indringers buiten. Maar wat als het gevaar niet van buiten komt? Veel werkzaamheden binnen en bedrijf worden verricht met behulp van de computer. Echter is het gewone papierwerk nog steeds niet helemaal verdwenen. Omdat fraude met papierwerk minder snel opvalt, zijn er inmiddels steeds meer bedrijven die het proberen te laten verdwijnen, immers: op computer systemen zijn toegangsrechten te beheren en stappen van werknemers bij te houden ('loggen').

Er zijn meerdere soorten bedrijven te bedenken waarbij het niet ondenkbaar en vaak aantrekkelijk is om als werknemer creatief met de regels en middelen om te gaan, ten gunste van familie, vrienden of bekenden. Dit onderzoek beperkt zich tot tot twee takken waar fraude een rol kan spelen.

Sociale Woningcorporaties

De wachttijden voor woningen zijn op het moment érg lang. Voor een goede eengezinswoning heb je snel 20 jaar meettijd nodig. Zijn er mogelijkheden om het systeem te omzeilen? Kun je ervoor zorgen dat je oma toch nét iets eerder in een prachtige aanleunwoning komt te wonen dan de rest van de wachtende bejaarden?

Softwareontwikkelaars

Voor het gebruik van betaalde software is vaak een licentie nodig. Betaalde software is vaak goed ontwikkeld en daar hoor je voor te betalen. Veel veel grote en bekende software pakketten zijn op internet wel illegale versies te vinden maar veelal zijn deze toch beperkt omdat diensten van de ontwikkelaar (denk aan updates of online toepassingen) niet werken. Een licentie kan je aanschaffen maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Is het voor werknemers mogelijk om aan, een door het bedrijf geaccepteerde, licentiesleutel te komen?

Software dienst aanbieders

Op dit moment is de tendens in de IT wereld dat veel meer toepassingen niet meer geïnstalleerd worden op een computer maar via de browser kunnen worden gebruikt. Deze webapplicaties kunnen openbaar zijn zoals de applicaties van Google maar kunnen ook op maat worden gemaakt. Deze software draait op een server (bij de klant zelf of bij de software ontwikkelaar/aanbieder) waar ook alle gegevens kunnen worden opgeslagen. Hebben werknemers van het software bedrijf toegang tot deze gegevens als die op hun server staat? Kunnen databasegegevens worden uitgelezen of aangepast zonder dat de klant (en eigenaar van de gegevens) hier van af weet.


Onderzoeksplan

Het onderzoeksplan is te vinden op deze pagina.


Tijdsplanning

Hier staat de agenda/tijdsplanning: KLIK!

Literatuuronzerzoek

Hier staan de resultaten van het literatuuronderzoek KLIK!


Bedrijven voor praktijkonderzoek

Woningcorporatie Vivare te Arnhem

Mail gestuurd naar teamleider Gaby, hopelijk kan zij een eventuele contactpersoon aanwijzen.


Mijn teamleider stelt het volgende voor:

Joost belt met Bestuur en Staf, telefoonnummer: 026 - 384 47 10

Vraagt of hij met de mananger ICT of wie er dan ook over gaat mag praten over het onderwerp.

Mij erbuiten houden, tot op het gesprek, en wel melden dat ik hier werk, maar dat ik verder niet bij de gesprekken aanwezig zal zijn. Alleen bij het verwerken van de onderzoeksresultaten.

Mijn teamleider is bang dat we anders geen gesprek zullen krijgen.

groetjes,

Gaby


Ze willen het net als Magensis intern overleggen. Mailtje mag naar c.schalk@vivare.nl

Magensis Software Solutions B.V.

Martin de Graaf heeft aangegeven intern te overleggen over deelname als we ze informatie sturen over de omvang van het project, de uitvoering ervan en wat er met de gegevens gedaan wordt.

Woningcorporaties overig Arnhem/Nijmegen

Mijn teamleider kwam met de suggestie dat Joost contact op zou nemen met Vivare, aangezien het voor mij misschien 'onzuiver' zou zijn om contact op te nemen betreffende de mogelijkheden tot frauderen in mijn functie als Verhuurder.

Echter, voor de andere corporaties kan ik uiteraard als contactpersoon fungeren. Toch lijkt het me handig om voor de corporaties die we benaderen (Portaal? Talis? Woongenoot? Vivare?) een standaard e-mail te maken die wij naar deze kunnen sturen.

Dit wilde ik even hier doen.


Bovenstaande mail verstuurd naar:

Portaal: info@portaal.nl

Talis: postbus@talis.nl geweigerd...

Volkshuisvesting Arnhem: info@volkshuisvesting.nl

Omnia Wonen: infoarnhem@omniawonen.nl (deze mail is wel goed gegaan, hier had ik de fout al ontdekt (zie onder).)

Woongenoot: info@woongenoot.nl

Standvast Wonen: info@standvast.nl

Woningbouw Stichting 'De Gemeenschap': info@wbsg.nl


Rectificatie-mail aangezien Vivare in de ALGEMENE (?) mail werd genoemd. Was blijkbaar te duf om deze fout te zien.


PS: het is CORPORATIES, en niet coörporaties!)

Enserve

Misschien kunnen we Enserve ook aanschrijven, als database bouwer van het geheel (corporatie-breed in onze scope)? Zal hier even een mailtje neerplempen dat we kunnen sturen eventueel.

E-mailadres: post@enserve.nl