Research and Development 1/2014-15/instructies/Fase 3/eindverslag

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken
Bagjoke.jpg

Research and Development 1

Patrick van Bommel
Sjaak Smetsers


 © comments




Product

Eindverslag

Inleiding

In het eindverslag documenteren jullie de app zoals die uiteindelijk geworden is. Naast een beschrijving van het product laten jullie van enkele ontwerpbeslissingen zien hoe ze genomen zijn. Verder reflecteren jullie op de werkwijze.

Instructie

  1. Kies een aansprekende titel. Dus niet ‘Verslag R&D1’ of iets dergelijks.
  2. Werk het verslag uit aan de hand van de volgende indeling. We laten jullie vrij in de keuze van de tekstverwerker. Aan degenen die graag LaTeX willen gebruiken, maar hier relatief onbekend mee zijn, zijn we graag bereid om wat extra instructies te geven.
    • Voorwoord
    Geef aan waarvoor het document bedoeld is en in het kader waarvan het geschreven is. Beschrijf hoe het document is opgebouwd (leeswijzer).
    • Beschrijving
    • Inleiding
    Globale beschrijving van het product en de belangrijkste eigenschappen. Dit kan geïllustreerd worden aan de hand van (screenshots van) het userinterface.
    • Productverantwoording
    Hierin geef je aan waarom het bouwen van deze app de moeite waard was. Welke vergelijkbare producten zijn er en wat voegt je applicatie toe aan wat er al is.
    • Specificaties
    Beschrijving van de eigenschappen van de applicatie. Beschrijf zowel de functionele als de niet-functionele eigenschappen. De functionele eigenschappen zou je in de vorm van een use case model kunnen geven, en de niet-functionele eigenschappen in een opsomming. Daarna zou je enkele use-cases verder uit kunnen werken. Of dit laatste zinvol is, is sterk afhankelijk van het type applicatie.
    • Ontwerp
    • Globaal ontwerp
    Beschrijf een opdeling van het product in componenten (modules) en geef de onderlinge samenhang aan. Beschrijf de rol van de componenten en maak aannemelijk dat de componenten gezamenlijk doen wat ze moeten doen. Zorg ervoor dat deze functionele opsplitsing in componenten overeenkomt met de wijze waarop jullie het systeem hebben gebouwd. Licht de samenhang toe.
    • Detailontwerp
    Geef het detail-ontwerp in termen van klassen, (publieke) methoden en (essentiële) attributen. Hierbij kun je je beperken tot de meest belangrijke componenten.
    • Ontwerpverantwoording
    Geef aan waarom jullie ontwerp een goed ontwerp is. Werk twee interessante ontwerpbeslissingen en/of technische details uit. Geef bijvoorbeeld mogelijke alternatieven en afwegingen, of beschrijf een onderzoekje of experiment aan de hand waarvan je tot je uiteindelijke keuze gekomen bent. De verantwoording kun je theoretisch (vanuit bekende methoden, via een literatuurstudie) aanpakken, maar ook empirisch (experimenteel, via een eigen onderzoekje).
    • Reflectie
    Geef aan waarover jullie tevreden zijn. Beschrijf ook waarover jullie minder tevreden zijn. Het gaat om concrete zaken: bereikte resultaten, dingen die jullie geleerd hebben, opgeloste (technische) problemen etc. Werk een positieve en een negatieve ervaring uit. Beschrijf en analyseer de bepalende factoren en trek een conclusie. Welke gevolgen heeft dat voor toekomstig werk: hoe zouden jullie het een volgende keer aanpakken?

Werkplaats

Voor het eindverslag maak je een subpagina van de projectpagina, waarin je een link naar het PDF-bestand dat je met LaTeX , Word o.i.d. hebt gemaakt.


Beoordeling

Via deze Bestand:RenD-rubric-eindverslag2015.pdf met kwaliteitskenmerken.

Taalgebruik: bij meer dan 10 fouten wordt het verslag niet beoordeeld. Organiseer zonodig taaladvies.


Tips

  • Bij alles hoort een uitleg (bijvoorbeeld: waarom is de gekozen use case interessant?)
  • Sturing van de lezer: val niet met de deur in huis, spring niet van de hak op de tak. Voer de lezer (‘aan de hand’) door het document heen.
  • Formulering: houd het zakelijk en to-the-point.