Research and Development 1/2011-12/projecten/Oreogroepje/ExpertReview/src

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken

<source lang="tex"> \documentclass{article} \usepackage[margin=2.25cm]{geometry} \usepackage[dutch]{babel} \usepackage{parskip} \usepackage[colorlinks=true, linktoc=none,urlcolor=blue]{hyperref}

\begin{document} \title{Expert review NS reisplanner} \author{Laurens van Dijk \& Gerdriaan Mulder} \date{27-4-2012} \maketitle

\section{Introductie} In deze expert review zullen wij de NS-reisplanner-app "NS Reisplanner Xtra" behandelen. Dit is een door de NS zelf ontwikkelde app om treinreizen mee te plannen. De applicatie biedt onder andere de mogelijkheid om actuele vertrektijden, storingen, werkzaamheden en nieuws te bekijken, maar de belangrijkste functionaliteit blijft het plannen van een treinreis.

\section{Review} \subsection{Heuristieken} Wij zijn in deze review uitgegaan van de lijst met heuristieken zoals deze te vinden is op: \\ \url{http://www.useit.com/papers/heuristic/heuristic_list.html}

\subsection{Beoordeling}

\emph{Aesthetic and minimalist design}\\ De app is ontworpen in de huisstijl van de NS. Hoewel dit misschien niet iedereen zal aanspreken is er wel sprake van een design waarbij in \'e\'en oogopslag te zien is dat het een door/namens de NS ontworpen applicatie is. Verder is de vormgeving van buttons uniform, hoewel het te beargumenteren is dat de knoppen misschien iets t\'e glimmend zijn uitgevoerd.

\emph{Consistency and standards}\\ Voor zover wij hebben kunnen bepalen is de app consistent. De enige functie die wij tegenkwamen waardoor een gebruiker mogelijk verward zou kunnen raken is de term 'reis', en wat het nou precies inhoudt in de verschillende menu's.

\emph{Flexibility and efficiency of use}\\ Hoewel de applicatie op het eerste gezicht goed lijkt te functioneren zitten er een paar haken en ogen aan het ontwerp, waardoor de app niet altijd even makkelijk te gebruiken is. Een voorbeeld hiervan is het scherm met de Actuele Vertrektijden. Wanneer je een station hebt geselecteerd krijg je de naam van het station te zien en welke treinen er vertrekken. Wanneer je een ander station wil selecteren moet je via ``Menu $\rightarrow$ Selecteer station het station selecteren. Wanneer je op de naam van het station klikt krijg je namelijk de storingen te zien. Dit is contra-intu\"itief.

\emph{Help and Documentation}\\ De applicatie is zeker goed bedocumenteerd! Op de site van de app (\url{http://www.ns.nl/static/rpxtra/}) staan onder andere veelgestelde vragen, en een met afbeeldingen uitgelegde how-to voor het gebruik van de applicatie.

\emph{Recognition rather than recall}\\ Omdat de app ontworpen is in de huisstijl van de NS, en met veel gebruik van bekende symbolen zoals het RSS-icoon voor 'nieuws' of de gestyleerde alarmbel voor alarmeringen is het voor een nieuwe gebruiker vrij eenvoudig om iconen te herkennen. Om er zeker van te zijn dat gebruikers weten wat een knop doet staat naast of onder het icoon vaak ook een tekstuele uitleg.

\subsection{Conclusie} Over het algemeen voldoet de app aan de genoemde heuristieken. De karakteristieke kleuren in de huisstijl en de herkenbare icoontjes zorgen voor een prima werkbare app. Er zijn enkele zaken die wat minder handig werken, zoals de Actuele Vertrektijden en het selecteren van stations.

\end{document} </source>