Kwaliteitscriteria specificatie
- S0 Een specificatie is niet ambigu:
- Dit betreft allereerst eenduidige syntax. Als een bewering twee verschillende syntaxbomen kan hebben moeten deze tenminste dezelfde semantiek hebben.
- Geen knel: Dezelfde termen in een specificatie moeten absoluut dezelfde begrippen of fenomenen betekenen, ook al zijn deze misschien nog niet nader gedefinieerd.
- S1 Een specificatie zegt kernachtig en onomwonden wat het geval is als het gespecificeerde ding - het fragment van de realiteit uit de focus - naar behoren functioneert.
- Een specificatie zegt niet dat ze een specificatie is
- en ook niet dat ze alleen geldt als het gespecificeerde ding niet kapot is.
- Een specificatie noemt het in de focus vastgelegde ding niet; dat is al in de focus genoemd. Ze noemt we de fenomenen die het ding met zijn omgeving deelt (zie onder S3).
- Modale hulpwerkwoorden ("kan", "mag", "moet") komen er niet in voor.
- S2 Een specificatie gaat over het Wat, niet over het Hoe.
- De belangrijkste reden hiervoor is dat op deze manier geen alternatieven bij voorbaat worden uitgesloten. (Het Hoe betreft de onderdelen, die je in de blackbox view dus even niet ziet).
- Het is mogelijk naar een bekend Hoe te refereren om een bepaalde kwaliteit te specificeren ("hoorbare muziek alsof een strijkkwartet in de kamer speelt"), maar dan moet duidelijk zijn dat andere realisaties (bijvoorbeeld met luidsprekers) niet uitgesloten zijn (in dit voorbeeld door het woordje "alsof" aangegeven).
- S3 Een specificatie specificeert uit een bepaald perspectief eigenschappen van een afgebakend fragment van de realiteiten juist niet diens omgeving.
- Hooguit maakt de specificatie expliciet aannames over de omgeving.
- Maar de specificatie moet alle voor het doel nodige informatie bevatten voor iemand die de omgeving van het gespecificeerde fragment van de realiteit niet kent.
- Een specificatie praat alleen over fenomenen die het te specificeren ding deelt met zijn omgeving.
- S4 De specificatie van het gedrag van een ding specificeert welke scenario's kunnen gebeuren en welke uitgesloten zijn als het ding er is en naar behoren functioneert.
- Een gedragsspecificatie is een beschrijving van een verzameling van scenario's.
- Een scenario is een verzameling (afloop) van gebeurtenissen.
- S5 De gebeurtenissen waarover specificaties praten zijn in ons vak "waarneembare fenomenen": iets waarvan men met een enkelvoudige observatie of meting kan vaststellen of het daadwerkelijk gebeurt of niet.
- Voorafgaand aan een specificatie dient een lijst van zulke fenomenen gegeven te worden
- waarbij bij elk fenomeen de meting aangegeven is
- en in de specificatie dezelfde fenomenen doorgaans hetzelfde genoemd worden.
- In de beschrijving van zo'n fenomeen komen in principe geen voegwoorden voor.
- S6 Fenomenen mogen bewust (een tijdje) ondergespecificeerd blijven ("gecontroleerde vaagheid").
- D.w.z. je laat sommige begrippen nog een beetje "open" of "vaag" (een betere term is "kwalitatief", bijv. stroom) totdat je eraan toe bent ze optimaal precies te maken ("kwantitatief", bijv. 230V, 50 Hz, 10 mA).
- Onderspecificatie geldt vaak tijdens het specificatieproces, maar meestal niet meer aan het eind.
|