Architectuur in de digitale wereld/2010-11

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken
Falling Water.jpg

Architectuur in de digitale wereld

Hanno Wupper
David Jansen


 © comments



cursussen / courses


Leerboek in wording

Architectuur in de digitale wereld is een nieuwe derdejaarscursus voor informatiekunde-studenten. In deze cursus wordt een soort kritische terugblik op architectuur als geheel gegeven. Je zult in je verdere leven vaak te maken hebben met methoden voor ontwerp, implementatie en onderhoud van computersystemen. In elke van deze methoden keren bepaalde elementen terug. Een paar daarvan behandelen we in deze cursus. Het is de bedoeling dat je zo leert, overeenkomsten tussen de methoden te doorzien en de bruikbaarheid van de elementen, de concepten te beoordelen. Het moet je in staat stellen elementen uit een methode te kiezen die voor het voorliggende project nuttig zijn.

Rooster

Datum Tijd Zaal Inhoud
09 nov 10.45 HG00.068 hoorcollege: overzicht; kennisvragen en praktische problemen; engineering cycle; tamme en gemene problemen
11 nov 15.45 HFML02.20 werkcollege: Pas de vragen op de slide „Engineering cycle: Onderzoek” toe op de ov-chipkaart
16 nov 10.45 HG00.068 hoorcollege: belanghebbenden en hun relaties; principes, ontwerp
18 nov 15.45 HFML02.20 werkcollege: Bepaal de relaties tussen belanghebbenden en de manier van conflictoplossen bij de ov-chipkaart
23 nov 10.45 HG00.068 hoorcollege: communicatie
25 nov 15.45 HFML02.20 werkcollege: We lezen samen drie teksten en proberen te begrijpen welke (communicatie-)problemen de tekst heeft en welke indeling helpt het op te lossen.
30 nov 10.45 HG00.068 hoorcollege: de menselijke maat
02 dec 15.45 HFML02.20 werkcollege: kies een indeling of concept rond communicatie dat je elders hebt geleerd en zoek een voorbeeld ter illustratie.
07 dec 10.45 HG00.068 hoorcollege en interview: Governing coherence, permanently and event-driven, door Roel Wagter (Ordina)
09 dec 15.45 HFML02.20 werkcollege: bepspreking van de groepsopdrachten
14 dec 10.45 HG00.068 hoorcollege en interview: PRISMAsync, zie ook [1], door Paul Dekkers (Océ)
16 dec 15.45 HFML02.20 werkcollege
04 jan 10.45 HG00.068 hoorcollege: groepswerk presenteren
06 jan 15.45 HFML02.20 werkcollege: laatste commentaren op de groepsopdracht
11 jan 10.45 HG00.068 hoorcollege: groepswerk presenteren
13 jan 15.45 HFML02.20 werkcollege: vragen over het tentamen
25 jan 10.30 HG00.068 tentamen

Beoordeling

Groepsopdracht

Je bewerkt in een groep een paar samenhangende concepten. Schrijf een Werkplaats-lemma (een webpagina) over die concepten dat behalve een korte definitie bevat:

  • voorbeelden en tegenvoorbeelden (met overweging waarom het concept verkeerd is gebruikt en verbeteringsvoorstel: Hoe zou het voorbeeld eruitzien als het concept wel goed was gebruikt?)
  • Antwoord op de vraag: Welk probleem lost dit concept/deze concepten op? (Kracht)
  • Antwoord op de vraag: Wat zijn de grenzen van dit concept/deze concepten? (Beperkingen) Welke valkuilen dreigen als je het toepast?
  • Antwoord op de vraag: Hoe draagt dit concept bij aan goede architectuur? (Inpassing in architectuur)

Je kunt het bovenstaande dus als sjabloon aanhouden voor de organisatie van je tekst.

Hoe moet het Werkplaats-lemma eruitzien? Maak een (of meerdere) subpagina van /begrippen aan met een toepasselijke titel. Stel je voor dat je een lemma in een encyclopedie, b.v. Wikipedia, schrijft; welke titel zou je dan kiezen? (Als je je werk goed gelukt vindt kun je het ook zelf aan Wikipedia toevoegen.) Bij een deel van de groepen heb ik al voorstellen toegevoegd voor mogelijke subpagina-namen, maar het is niet verplicht om die zonder nadenken over te nemen.

Houd een korte voordracht waarin je de belangrijkste elementen uit je Werkplaats-lemma presenteert. Houd er rekening mee dat je vragen krijgt en vragen stelt.

Deadlines: Maak vóór de voordracht een bijna-definitieve versie. Na de voordracht kun je nog één week lang kleine wijzigingen uitvoeren die voortvloeien uit commentaren die je tijdens de voordracht hebt gekregen. Ik zal voor de beoordeling kijken naar de laatste versie voor je voordracht en naar de definitieve versie. Je helpt je collega-studenten door tijdig dingen op te schrijven, want de Werkplaats-lemmata worden onderdeel van de tentamenstof.

Voorbeelden van concepten vind je op de subpagina /begrippen.

Rooster van voordrachten

Bewerk deze pagina als je het rooster wilt wijzigen.

  1. DOORVERWIJZING Architectuur in de digitale wereld/2010-11/Rooster van voordrachten

Tentamen

Op 25 januari vindt het schriftelijke tentamen plaats. Stof voor het tentamen is in principe alles wat we bij elkaar brengen, b.v. in de Werkplaats-lemmata. Ik kon nog geen mooi boek vinden, omdat de meeste relevante boeken slechts één ontwerpmethode als de Enige Ware presenteren.

portret van David N. Jansen

Docent

Ik ben David N. Jansen en heb dit vak op korte termijn overgenomen. Als je vragen hebt, schroom dan niet om langs te komen.


Lees je regelmatig je nieuws met een RSS-nieuwslezer? Neem dan een RSS-abonnement op deze elektronische werkplaats: [2]