Architectuur in de digitale wereld/2010-11/begrippen/Focus

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken

Focus

Wat is focus? Als we naar het woordenboek Van Dale kijken, dan geeft dit de volgende definitie:

fo·cus de, het; m en o -sen brandpunt fo·cus·sen focuste, h gefocust concentreren [1]

Het zou dus volgens de Van Dale gaan om hetgeen waarop geconcentreerd wordt. Omdat we de term focus al eerder zijn tegengekomen in eerdere cursussen, leek het mij nuttig om te kijken wat hier gezegd werd over focus. Helaas was er alleen een invulling van focus gegeven bij de verschillende cursussen, en geen specifieke definitie. [2][3]

Aan ons dus de taak om de term focus te definiëren, om hem strakker omlijnd te maken. Daarnaast ook de taak om te zien wat focus voor consequenties en bijdragen heeft voor de andere termen die we in deze cursus gebruiken, en in het specifiek de termen /Artefact, /Specificatie en /Ontwerp.


Welk probleem lost dit concept op? (Kracht)

Om goed te kunnen zeggen wat focus is, en focus doet in de digitale architectuur, is het belangrijk om te kijken naar welk probleem focus oplost. Bij het maken van een specificatie of een ontwerp is het van het grootste belang om te kijken wat je in je uitwerking wel of niet behandeld. Om de juiste specificatie op te kunnen stellen, dien je immers sommige functionele zaken van je specificatie buiten beschouwing te laten. In geval van een website zou dit je database kunnen zijn. Je wilt dan wel de database koppelingen van je website meenemen in je specificatie, maar de database zelf is al gemaakt. In dit geval leg je het concentratie- of brandpunt op de database koppelingen en het functioneren van je website, maar valt de technische werking en de bouw van de expliciete database buiten beschouwing. Dit is een voorbeeld van focus. Focus is dus datgene waar je jezelf in de specificatie of ontwerpfase op richt. Het is de mate van afbakening van hetgeen je wél, en hetgeen je níet doet, modelleert, of beschrijft. Focus zegt dus in feite waar je de grenzen legt van wat je behandelt en waar je je aandacht aan besteedt. De keerzijde hiervan is echter, dat met focus je ook bepaalt waar je géén aandacht aan besteedt. Alles wat buiten je focus valt, dien je dus eigenlijk ook niet te behandelen. Doordat je de focus zo legt, dat de voor jou belangrijke dingen aan bod komen, zorg je er voor dat je betere kwaliteit kunt leveren in wat je doet. Het principe 'meer is minder' is hier van groot belang. Doordat je geen aandacht/tijd/geld hoeft te besteden aan hetgeen waar de focus niet op ligt, kun je dat allemaal investeren in de onderdelen waar de focus wél op ligt!

Wat zijn de grenzen van dit concept?(Beperkingen)

Het grootste probleem van focus is dat je hem goed dient te leggen. Wat dat betreft is het hetzelfde als de mate van abstractie in eenartefact. Je kunt de focus te breed leggen, waardoor je teveel wilt doen. Dit kan er voor zorgen dat je niet alles goed kunt doen, of dat zaken onoverzichtelijk worden. Het kan echter ook zo zijn dat de focus te klein is. Hierdoor pak je te weinig onderdelen mee, waardoor je uiteindelijke werk te weinig aansluiting heeft bij zijn omgeving.

Voorbeelden en tegenvoorbeelden

Een voorbeeld van het leggen van focus is hierboven al genoemd, de website met database. Hierin laat je de database techniek over aan een reeds bestaande techniek, waardoor je je kunt richten op het ontwikkelen van een website, waarbij je alleen de koppelingen met de database zelf hoeft te maken. Een tegenvoorbeeld voor focus is ook behandeld in onze presentatie. Het programma Author-it biedt de mogelijkheid om vanuit een tekstverwerker (in het programma zelf) te publiceren naar praktisch alle digitale bestandsformaten (PDF, WinHelp, doc, docx, txt, etc.). Doordat de focus bij de ontwikkeling van dit programma te breed lag (zoveel mogelijk bestandsformaten in plaats van een selecte groep) is de uitwerking matig. Alle configuraties voor de vesrchillende bestandsformaten moeten zelf nog gemaakt worden, je dient het zelf te koppelen. Indien de focus kleiner was geweest, had het programma na installatie direct kunnen werken, dan hadden deze configuraties al bestaan!

Bronnen