Architectuur in de digitale wereld/2011-12/opdracht 3
Deadline: 24 November voor begin van het college |
Inhoud
- 1 Achtergrond
- 2 Doel
- 3 Instructie
- 4 Product
- 5 Reflectie
- 6 Resultaten
- 7 Ordenen begrippen
- 8 Architectuur voorbeeld
- 9 Een EPS probleem
- 10 Referenties
- 11 Firmitas
- 12 Opdracht 3
- 13 Windows Calculator
Achtergrond
We zijn nu bezig met het doornemen van de begrippen uit het leerboek in wording. Een academicus moet begripssystemen kunnen illustreren met voorbeelden. Een academicus streeft ook naar vereenvoudiging en systematisering. In de colleges hebben we daar al aan gewerkt.
Doel
Je kunt sprekende voorbeelden, tegenvoorbeelden en non-voorbeelden uit de digitale wereld voor de tot nu toe behandelde architectuurbegrippen aangeven.
Instructie
- Lees, indien nog niet geschied, de hoofdstukken
- Haal je de discussies uit de colleges nog eens voor de geest.
- Ga samen met medestudenten na of de begrippen van Architectuur/F. Utilitas beter geordend kunnen worden.
- Bedenk voor ten minste één van de begrippen uit de bovengenoemde hoofdstukken een overtuigend voorbeeld of tegenvoorbeeld uit de digitale wereld dat nog niet door een medestudent bedacht is.
Product
- In het college op 24 november: een voorstel voor een beter geordend begripssysteem.
- Een overtuigend (tegen)voorbeeld deze pagina: Special:Mypage/2011-12/Architectuur in de digitale wereld/opdracht 3. Een heldere alinea met links naar het internet is voldoende. Geef wel aan waarvoor of tegen dit een voorbeeld is. Zet op de allereerste regel deze code:
{{individuele opdracht}}
Reflectie
- Kun je desgevraagd uitleggen waar het om gaat? Of ben je nog niet zeker of je het zelf snapt?
Resultaten
opdracht 3 24 november 2011 12:17:23 (1.534) |
Ordenen begrippen
stevig fundament
- onderhoudbaarheid
- onafhankelijkheid(afhankelijk van systeem)
- bestand tegen onkunde van gebruiker/immuun
- zelfherstellend vermogen
- stabiliteit(wordt bereikt middels bovenstaande termen?)
bestand tegen toekomst
- uitbreidbaarheid
- autonomie
- tijdloosheid(houdbaarheid/levenscyclus/end of life cycle)
Overige
- "undo" (mogelijkheden hiervoor zullen erg afhankelijk zijn van het systeem)
- herbruikbaarheid
Architectuur voorbeeld
Mijn voorbeeld combineert zowel een goed voorbeeld van 'utilitas' alsmede een tegenvoorbeeld van 'autonomie'. De functionaliteit van spotify(www.spotify.com) is een goed voorbeeld van 'utilitas'. De software doet waarvoor het bedoelt is en biedt snel en overzichtelijk toegang tot tienduizenden muziekstukken. Of je nu metal of jazz wilt luisteren, de kans dat je is groot dat je snel de juiste artiest hebt gevonden. Dit is ook mogelijk vanaf smartphones zodat je overal toegang hebt tot muziek.
De software geeft echter ook mogelijkheid tot een tegenvoorbeeld van een van de besproken termen namelijk 'autonomie'. Onlangs is het verplicht geworden een facebook account te hebben om te kunnen registreren voor de dienst. De koppeling van facebook en spotify kan een leuke feature zijn voor gebruikers die graag willen delen welke artiesten ze beluisteren. Voor het gros van de gebruikers dient dit echter geen enkel nut. De software is dus eigenlijk onnodig zijn autonomie verloren.
opdracht 3 (0) |
Gebruiker:Laurens van Dijk/2011-12/Architectuur in de digitale wereld/opdracht 3
opdracht 3 23 november 2011 23:06:41 (2.557) |
Ik ben een beetje in de war. In het college kreeg ik een heel andere indruk van de opdracht. Ik heb geprobeerd, ondanks dat ik mij op het moment van typen niet 100% fit voel, toch een goede invulling te geven aan de opdracht.
Stabiliteit
Onlangs is er een nieuwe videogame verschenen genaamd Battlefield 3. Het spel is gemaakt door DICE (Digital Illusion Creative Entertainment), een onderdeel van EA (Electronic Arts).
Het spel moet worden gespeeld via Origin, een gamecommunity speciaal voor EA spellen. Dit is een goed voorbeeld van slechte integratie aangezien elke ontwikkelaar haar eigen communityplatform gebruikt, waardoor spelers vaak lid zijn van meerdere van dat soort communities aangezien ze ook spellen hebben van meerdere ontwikkelaars hebben. Maar dit heeft verder niets met de stabiliteit te maken.
Het maken van dit spel heeft velen miljoenen dollars gekost en het is ook een van de grootste videogameprojecten van dit jaar. In de eerste week na de release werden al meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht voor gemiddeld 50 euro per stuk. De omzet is dus na één week al bijna 100 miljoen euro. Je zou dus mogen verwachten dat dit spel goed in elkaar zit. Maar niets is minder waar. Sinds de release staat het internet vol met berichten van problemen van spelers. Bij sommige spelers valt het spel uit nadat je hem opstart, bij andere spelers worden steeds groene flitsen in beeld gezien. Het opstartscherm werkt bij bijna niemand zoals het zou moeten zijn. Bij veel spelers geeft de pc na een tijdje spelen de foutmelding dat het geheugen van de videokaart vol is met de tip dat men een videokaart met minimaal 512mb geheugen moet gebruiken. Dit laatste is zeer vreemd aangezien de meerderheid van de spelers die deze waarschuwing krijgt zelfs een videokaart met 1gb geheugen of zelfs meer gebruikt. Kortom de stabiliteit van dit spel is zelfs slecht te noemen. Ik persoonlijk heb zelden zoveel klachten over een spel gehoord als bij dit spel, terwijl dit het pareltje van EA (een van de grootste videogameontwikkelaars ter wereld) voor dit jaar is. Dit spel is zelfs deel zes in de Battlefieldserie (excl. uitbreidingspakketten). Je zou dus mogen verwachten dat de ervaren ontwikkelaars geen spel op de markt zouden brengen met dit soort kinderziektes. Natuurlijk is er voor dit spel een hele nieuwe engine (voor de grafische weergave) gebruikt, maar dan nog vind ik dat je van een spel wat zoveel winst gaat opleveren een degelijke stabiel spel mag verwachten.
opdracht 3 22 november 2011 21:48:54 (3.428) |
Ik weet niet zeker of we een voorbeeld moesten geven van iets wat bestaat of iets wat er nog moet komen. Omdat we in het college beide behandeld hebben. Ik heb hier een voorbeeld gegeven van software dat ik zelf een voorbeeld vind van een goed digitaal bouwwerk. | ||
Feike Geerts → Iedereen | Remove this comment when resolved! |
Mooie digitale architectuur
XBMC
Recent liep ik tegen een programma aan wat al je mediabestanden kan beheren. XBMC (X-Box Media Center) heet het en het is origineel gemaakt voor de x-box maar tegenwoordig op alle platformen te downloaden. XBMC is een opensource programma waarvoor je talloze plug-ins kan downloaden. Met mooi bedoel ik dat het, voor mij althans, er modern en gelikt uitziet, makkelijk in gebruik is en eindeloos veel mogelijkheden bied. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn zal bij niemand thuis het programma er hetzelfde uit hoeven zien. De meest gebruikte 'skin' is echter de Aeon skin:
Het hoofdmenu bestaat uit een aantal duidelijke knoppen die met elk soort afstandbediening makkelijk bediend kan worden.
Hetgeen wat mij het meeste aanspreekt is dat het programma automatisch alle filminformatie download. Het enige wat jij als gebruiker hoeft te doen is aan te geven waar jij je films bewaart en het programma doet de rest. Het kan zelfs voor je de ondertiteling erbij zoeken in welke taal je maar wilt (deze plugin is alleen nog in beta versie verkrijgbaar en werkt nog zeker niet optimaal.) Vervolgens geeft het programma je filmbibliotheek erg mooi grafisch weer.
Je kan daarna met 1 druk op de knop het plot oproepen of de trailer. Allemaal terwijl je daar lekker lui op de bank een film zit uit te zoeken.
Venustas en Utilitas
Dit programma brengt voor mij alles samen wat met film kijken te maken heeft. Het gebruiken van dit programma is echt een lust voor het oog. Ik vind het gewoon leuk om door mijn films heen te scrollen om te kijken wat voor plaatjes het programma erbij heeft gedownload. Ook vind ik het leuk dat je de films op heel veel verschillende manieren kan sorteren. Zo kijk ik graag naar films met Natalie Portman erin. Ik zeg tegen het programma filter alle films op Natalie Portman en voila ik krijg alle films die ik heb met Natalie Portman erin. Het enige nadeel is dat het tweaken van het programma tot jou eigen smaak misschien niet weggelegd is voor de gemiddelde computergebruiker. Maar zo gaat het vaker bij opensource programma's maar daar heb ik persoonlijk geen last van gehad.
Firmitas
Verder is het een groot voordeel dat het een opensource programma is. Het gaat dus goed mee met zijn tijd en het is op alle vlakken goed aanpasbaar. Het maakt gebruik van andere platformen. Zo worden dee trailers op youtube opgezocht en kun je via een plugin ook alle video's op uitzending gemist kijken. Daarnaast kan je ook nog muziek en foto's op bovenstaande wijze beheren.
Samenvatting:
Voor mij is XBMC een van de mooie voorbeelden van waarom opensource een goed concept is. XBMC werkt makkelijk en het ziet er bovendien geweldig uit. Dit gaf voor mij overigens de doorslag om het te downloaden. Ik zag het bij een vriend en ik vond het er zo geweldig uitzien dat ik meteen dacht: "Dat moet ik ook hebben!". En het is nog gratis ook!
opdracht 3 24 november 2011 12:13:40 (1.439) |
Een EPS probleem
Hoewel ik hier eerst een verhaal had staan over de problemen rond fietsverlichting heb ik een mooier voorbeeld gevonden na het nog eens doorlezen van het betreffende hoofdstuk.
Het gaat hierbij om het systeem in de FNWI bibliotheek waarbij vanuit het hele land aanvragen voor wetenschappelijke artikelen wordne verwerkt. De zogenaamde picarta aanvragen of "flash files". De werking is als volgt:
- Een gebruiker wil een bepaald artikel en vraagt dit aan
- De aanvraag komt bij ons binnen en wordt geprint
- Een student (ik) zoekt dit artikel in digitaal format op, dit kan omdat de RU abonnementen heeft
- De PFD wordt uitgerpint en het aantal pagina's wordt op de aanvraag geschreven
- Beide printjes gaan door een scanner, die van het geheel een PDF maakt
- Deze PDF wordt naar de gebruiker verstuurd via e-mail
- De aanvraag wordt in het systeem afgemeld waarbij het aantal pagina's wordt ingevuld.
- De papieren print verdwijnt bij het oud papier
Nu schijnt deze procedure nodig te zijn vanwegen copyright wetgevingen, maar het blijft erg vreemd op een PDF te printen, en vervolgens daar weer een PDF van te maken. Is het niet mogelijk om rechtstreeks naar PDF te printen? Misschien dat de aanvraag dan ook digitaal toegevoegd kan worden, en zelfs niet langer hoeft te worden geprint. Op dit moment gaat het om tientallen, zoniet honderden velletjes papier per dag. Enkelzijdig geprint.
opdracht 3 23 november 2011 23:30:26 (1.336) |
Digitaal voorbeeld invulling firmitas
In de Stabiliteit subpagina onder de kop Firmitas staat het volgende over materiaalbeheersing:
"De basis voor de stabiliteit van een bouwwerk is uiteraard materiaalbeheersing door de ontwerper en de bouwer. Men moet weten hoe men stenen gewelven, houten dakstoelen en stalen of betonnen bruggen ontwerpt, doorrekent en ten slotte fatsoenlijk in elkaar zet; anders stort het in."
Wat me deed denken aan de webpagina van het Sinterklaas journaal[1], waar een hacker claimt toegang tot 1.5m emailadressen van gebruikers te hebben. Het lek zou zijn ontstaan door gebruik van een verouderde versie van een tool. Hier is te zien hoe een bouwwerk instort wanneer men geen kennis heeft van de gebruikte materialen.[2]
Rijtje termen Firmitas
Belangrijkste termen:
- Stabiliteit
- Tijdloosheid
- Uitbreidbaarheid
Overige termen:
- Bestand tegen onkunde van gebruiker
- Herbruikbaarheid
- Stevig fundament
- Onderhoudbaarheid
- Onafhankelijkheid, autonomie
- Zelfherstellend vermogen
- Immuun
- "Undo"
- ↑ Sinterklaasjournaal http://sinterklaasjournaal.ntr.nl
- ↑ Hacker claimt toegang tot 1.5m emailadressen Sinterklaasjournaal http://tweakers.net/nieuws/78305/hacker-claimt-toegang-tot-1-komma-5-miljoen-mailadressen-sinterklaasjournaal.html
opdracht 3 24 november 2011 11:53:38 (1.587) |
Begrippen
- 1
- Stabiliteit
- Stevig fundamen
- Bestand tegen onkunde
- Immuun
- 2
- Herbruikbaarheid
- Uitbreidbaarheid
- Onderhoudbaarheid
- overig
- Tijdloosheid
- Undo
- Onafhankelijkheid
Firmitas
Een slecht voorbeeld van:
Integriteit
Beslist.nl is een website waar consumenten kunnen zoeken naar hun favoriete product met de beste webshop. Vanuit het idee van de website, zal dus alles gericht moeten zijn op het gemak van online shoppen/vergelijken. Wanneer je bijvoorbeeld een tv wilt uitzoeken, kan je selecteren op meer dan 25 eigenschappen. Handig, denk je.
Om bij één van de eigenschappen te komen die jij belangrijk vindt, moet je al scrollen. Dit komt omdat hoogstens 4 kolommen met eigenschappen getoond worden. Naast dit krappe beeld, moet je om een selectie op basis van een eigenschap (bv beelddiagonaal) een subeigenschap selecteren (bv 42 inch). Het systeem laadt na de keuze direct alle bijbehorende tv's. Het probleem hierbij is, hoe geef je een range aan? Zoek een tv van 400 t/m 700 euro met beelddiagonaal 26 inch t/m 32 inch en je begrijpt het probleem. 100x klikken en 100x 5 seconden wachten tot weer alle tussenstappen met tv's zijn geladen. Het is bijna onmogelijk om bepaalde tv's met overlap op een specifieke eigenschap te selecteren. Toch is dit de bedoeling van jouw specifieke prijsvergelijking. Ook bij sommige webshops heb ik dit ervaren (bv bol.com). Ik vind dit een integriteitprobleem, omdat beslist.nl uitdraagt de beste product en prijsvergelijking te zijn.
opdracht 3 24 november 2011 14:05:30 (1.518) |
Begrippen
De begrippen zijn geordend van belangrijk naar minder belangrijk (van boven naar beneden):
- Stevig fundament / Stabiliteit
- Bestand tegen de onkunde van de gebruiker
- Tijdloosheid
- Herbruikbaarheid
- Onderhoudbaarheid
- Uitbreidbaarheid
- Zelfherstellend vermogen
- Immuun
Voorbeeld in de digitale wereld
Veel Nederlanders die gebruik maken van het OV hebben de behoefte aan een routebeschrijving voor het OV. In deze behoefte wordt voorzien door 9292ov.nl. De website en voornamelijk de telefoonapp laten te wensen over als het gaat om de stabiliteit en het bestand zijn tegen de onkunde van de gebruiker. De app crasht snel en de invoer van adresgegevens is vergeleken met programma's als Google Maps ronduit omslachtig. Wanneer men slechts een letter verkeerd intypt kan de zoekopdracht vaak al niet voltooid worden. Tijdens het typen worden er geen suggesties getoond en dat maakt het zoeken moeilijker en duur het langer dan normaal.
Voornamelijk na de lancering van de App van 9292ov waren er veel problemen met de stabiliteit van het programma en crashte de app regelmatig. Bovendien was vaak na het sluiten van de app de geplande route verdwenen en kon het hele invoerproces weer opnieuw beginnen. Bij een vertraging van een bepaalde 'schakel' uit de route moet tevens een geheel nieuwe route worden geplant. Ook dat is niet handig en kan natuurlijk vele malen beter.
opdracht 3 24 november 2011 11:46:49 (2.364) |
Ordenen begrippen
Belangrijk:
- Stabiliteit
- Stevig fundament
- bestand tegen onkunde van gebruiker/Immuun/zelf herstellend vermogen
- onderhoudbaarheid
- uitbreidbaarheid/herbruikbaarheid
Minder belangrijk:
- onafhankelijkheid, autonomie (waarom kan een goed systeem, in beperkte mate, niet onafhankelijk zijn van andere systemen?)
- tijdloosheid (Beetje vaag begrip voor een systeem, moet tijdens het ontwerpen over nagedacht worden maar hoort niet thuis in dit lijstje vind ik.
Architectuur voorbeeld
Belastingdienst
Ik vind de belastingdienst, met name de aangifte-applicatie, een goed voorbeeld van Utilitas en Firmitas. De organisatie belastingdienst staat voor: geloofwaardigheid, verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid.[1] Al deze aspecten worden uitgedragen door de aangifte applicatie die vele miljoenen mensen jaarlijks gebruiken.
Utilitas
Eens per jaar moeten mensen de belasting-aangifte invullen, ze downloaden het programma van de website van de Belastingdienst en het is binnen 1 minuut gereed voor gebruikt. In de loop van de jaren is de belasting-aangifste steeds uitgebreider geworden en wordt er meer informatie van de gebruiker gevraagd. Toch is deze applicatie eenvoudige gebleven en is het uiterst gebruiksvriendelijk. Ook is de aangifte-applicatie een ultiem voorbeeld van doelmatigheid, de applicatie dient enkel en alleen om aangifte te doen en is in de loop van de tijd geen poes-pas geen bevatten.
Firmitas
De aangifte-applicatie van de Belastingdienst is ook een goed voorbeeld van Firmitas. Voor de meeste mensen heeft de Belastingdienst ietd negatiefs over zich, een fout in de software zou het imago van de Belastingdienst alleen maar meer negatief kunnen beinvloeden. Om deze reden wordt de applicatie zeer goed getest en bevat daardoor (nauwelijks) fouten. Tevens straalt de applicatie alle basis-principes uit van de Belastingdienst:geloofwaardigheid, verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid.[2]Een mooie voorbeeld dus van integriteit.
- ↑ Basiswaarden Belastingdienst http://www.belastingdienst.nl/organisatie/belastingdienst/belastingdienst-02.html#P36_1939
- ↑ Kerntaken Belastingdienst http://www.belastingdienst.nl/organisatie/belastingdienst/belastingdienst-03.html#P45_3015
opdracht 3 24 november 2011 11:16:54 (452) |
Ordenen van firmitas begrippen
Belangrijk:
- Stabiliteit
- Stevig fundament
- Immuun/bestand tegen onkunde van gebruiker
- Onderhoudbaarheid
- Uitbreidbaarheid/herbruikbaarheid
- Onafhankelijkheid, autonomie
Minder belangrijk
- Tijdloosheid(Bedoelen ze met deze term de snelheid van het systeem of de korte ontwikkelingstijd?)
- Undo/zelf herstellend vermogen (Erg specifiek voor het type systeem)
opdracht 3 23 november 2011 03:01:55 (2.211) |
Bundestrojaner
Een voorbeeld uit de IT-wereld dat niet aan firmitas voldoet
De Bundestrojaner is een Trojaans paard dat de Duitse bondsregering (bouwheer) heeft laten bouwen om na een rechterlijk besluit de communicatie via het internet van specifieke mensen door de geheimdienst (gebruiker) te kunnen bewaken. Naast het feit dat de versie die de Chaos Computer Club (CCC)[1] in 2011 gevonden heeft niet aan alle eisen van de omgeving (in het bijzonder wettelijke eisen) voldoet, voldoet het ook niet aan het kwaliteitscriterium firmitas
In het bijzonder stelt de CCC fouten binnen het Trojaans paard vast[2] waaruit we kunnen concluderen dat dat de programmeurs, die trouwens niet in directe dienst van de staat staan, niet voldoende materiaalbeheersing hadden om de Bundestrojaner te bouwen. Dit leidde onmiddellijk tot een artefact dat ook niet meer aan het criterium integriteit voldoet. Dit komt onder meer omdat de Bundestrojaner via een onveilige verbinding met de bewakers communiceerde. Dit alleen veroorzaakt nog geen integriteitsproblemen. Maar de bedoeling van de Bundestrojaner is zeker vast te kunnen stellen wat verdachte personen via het internet communiceren. En deze zekerheid was niet gegeven omdat de integrity[3] van de communicatie niet kan worden gewaarborgd. De architectuur van de Bundestrojaner maakt het dus mogelijk om de gegevens van buiten te veranderen met als gevolg dat men niet meer zeker kan zijn dat wat door het programma naar de bewakers verzonden wordt, ook precies overeen komt met wat de te bewakende persoon ook daadwerkelijk communiceert. Maar er is ook een criterium waar wel over nagedacht werd: houdbaarheid. Het programma werd door een functie voorzien die het mogelijk maakte de Bundestrojaner van buiten te verwijderen zodra die niet meer nodig is of niet meer gebruikt worden mag.
Referenties
<references>
opdracht 3 24 november 2011 13:08:25 (5.979) |
Firmitas
Visual Studio 2010
Inleiding
Visual studio 2010 is de door Microsoft ontwikkele IDE (Integrated Development Environment) waarin je in allerlei verschillende programmeertalen kunt programmeren. Het belangerijkste van de acronym IDE zit hem in de letter I, namelijk integrated. Met integrated wordt bedoeld dat allerlei verschillende hulpmiddelen die handig zijn voor een programmeur in één programma verwerkt zitten. Het resultaat hiervan is dat je:
- Makkelijk door je files kan bladeren
- Auto-completion tot je beschikking hebt
- Kan compilen dmv een simpele knop
- Syntax highlighting hebt
- En allerlei tools, zoals de debugger, in het programma zit.
De bedoeling is dus, dat na aanschaf van dit programma je het leven als programmeur een stuk makkelijker en sneller gemaakt zou moeten worden.
De praktijk
Doordat ik het over functionaliteit hebt zal je waarschijnlijk denken dat ik het als voorbeeld van utilitas ga hebben, maar dat is niet zo. Ik wil graag Visual Studio 2010 aanhalen als een tegenvoorbeeld voor firmitas omdat je tegen problemen aanloopt waar je als gebruiker zo goed als geen controle over hebt waardoor het uiteindelijke doel, namelijk sneller ontwikkelen van applicaties flink tegengewerkt word.
De installatie
Windowspartitie
tijdens de intallatie van Visual Studio 2010 begint het eerste probleem bij het bepalen van het installatiepad. Ik mag namelijk maar deels bepalen op welke partitie ik het programma installeer aangezien visual studio per se ook een deel op de windowspartitie moet installeren. Het probleem daarmee is dat ik een windows-partitie heb, stammende uit de Windows XP-tijd die nogal klein is, namelijk 30GB. Nu met windows 7 op deze partitie pastte hier dus geen visual studio meer bij, terwijl op andere partities zeeën van ruimte over was. Enfin, ik kon dus twee dingen doen:
- Schijfruimte vrijmaken
- Partitie vergroten
Het werd een beetje van beide, allereerst probeerde ik alle tijdelijke bestanden weg te gooien, maar dit bleek niet genoeg, waardoor ik dus partities moest vergroten. Door fysieke omstandigheden - de partities lagen niet ver van elkaar op de schijf zelf - kon ik ze maar beperkt uitbreiden, tot 50GB. Dit was gelukkig net genoeg.
Al klaar?
Nu ik genoeg schijfruimte had kon ik gaan beginnen met installeren. Dit leek goed te gaan, alleen kwam er maar geen einde aan. De installatie bleef wel acht uur lang aan de gang en vaak zonder enige vooruitgang. Omdat ik niet wist of de installatie was vastgelopen ofdat deze gewoon verschrikkelijk traag was ben ik maar gaan googlen naar "Visual studio 2010 intallation slow", dit leverde veel resultaten op. Tussen de resultaten zat een resultaat van de Microsoft Developer Network (MSDN) fora, waarin een medewerker van Microsoft uitlegde dat je met een diskmonitoringapplicatie (los te downloaden) moest kijken welke files en registersleutels de installer aan het benaderen was en dan aan de hand daarvan te kijken wat er nu mis is. Het bleek dat de installer heel vaak dezelfde bestanden in een patroon aan het opvragen was en die niet kon vinden, waarna het na x-aantal pogingen door ging.
Updaten
Nog niet klaar?
Na de installatie moest ik de service pack toepassen omdat dat een vereiste was voor het te gebruiken framework (MVC3). Maar met het installeren van dit framework hetzelfde probleem: Traagheid. Het installeren van het framework kon wel zes uur duren.
Gebruik
Handig zo'n developer database
Voor webontwikkeling geeft Microsoft in Visual Studio 2010 een development database mee. Dit is een compacte versie van SQL Server 2008 wat je kunt gebruiken als voorbeeldpopulatie voor je applicatie. Dit werkte prima totdat ik op verschillende locaties ging werken. Als ik thuis had gewerkt en ik ging vervolgens op het kantoor werken dan werkte de database ook op het kantoor prima. Maar nam ik het Visual Studio project daarna weer mee naar huis, dan kreeg ik een foutmelding dat er een versieverschil was onstaan, gelukkig gaf deze foutmelding geen oplossing dus het werd weer Google.
Na lang googlen ben ik alleen oplossingen tegengekomen die alleen zouden werken als ik daadwerkelijk een SQL Server 2008 R2 server had staan, maar geen die werkte voor de development server. Daarom leek voor mij de optie een herinstallatie op zowel kantoor- als thuismachines de enige optie en dan dat ik probeerde bij te houden dat wat ik exact intalleerde om versieproblemen te voorkomen.
Deinstallatie
Misschien werkt repareren wel...
Bij de deinstalliedialoog werd de optie 'repareren' aangeboden. Dit werkte helaas niet.
Dat was snel!
De deinstallatie liep onverwachts vlot wat naar mijn mening ietswat verdacht was. Bij controle bleek dat de IDE zelf verwijderd was, maar de pakweg 20 á 30 applicaties/tools die erbij worden geinstalleerd niet. Ik kon dus kiezen tussen deze 20 á 30 tools ook hun deinstalleerder te gebruiken, wat verschrikkelijk traag werkt aangezien je er maar één tegelijkertijd mag draaien van Windows. Dus ik ben wederom weer gaan googlen naar en oplossingen en gevonden: Microsoft biedt een losse tool aan om heel Visual Studio, met alle randapplicaties, te verwijderen... geniaal!
Herintallatie
Duurde weer net zo lang.
Probleem niet opgelost
Iets van hout en touw
Het probleem is na herinstallatie niet opgelost. Iedere keer als ik terugkwam van kantoor had ik versieproblemen. De oplossing die ik hier voor mijzelf had gevonden was iedere keer als ik naar kantoor ging een backup te maken van mijn database en wanneer ik terugkwam van het kantoor overschreef ik de database die ik mee terug had genomen met de backup, met als probleem dat ik niet de actuele testdata had.
Conclusie
Dit alles kostte mij 4 á 5 werkdagen. Gelukkig voor mij was ik in loondienst. Minder fortuinlijk voor de werkgever was dat ik in loondienst was.
opdracht 3 (0) |
Gebruiker:Idzard Stoker/2011-12/Architectuur in de digitale wereld/opdracht 3
opdracht 3 28 november 2011 13:15:53 (3.971) |
shopVIP doet aan innovatief ondernemen
Ahmed Taha
Een goed tegenvoorbeeld van het begrip utilitas is de website shopVIP. shopVIP's idee van staat namelijk haaks met wat in mijn optiek één van je primaire taken als onderneming is om je doel (geld verdienen) te bereiken. Hun motto: Wij zijn blij dat wij u mogen ontvangen Wees blij dat jij ons mag bezoeken
shopVIP gaat namelijk als volgt te werk; zij bieden online dagelijks producten van verschillende topmerken aan (ik citeer: "Meer dan 100 nationale en internationale A-merken.") tegen scherpe tarieven (ik citeer wederom: "spectaculaire prijzen met 30% tot 70% korting"). Het aanbod is steeds slechts een aantal dagen geldig en voor ieder product of beter gezegd merk, komt een andere in de plaats. Zo houden zij hun aanbod scherp en blijven zij continu een breed publiek aanspreken. ...toch?
Echter, dat laatste lijkt niet helemaal een al te hoge prioriteit te hebben. Om producten te kunnen kopen, moet je zoals bij alle webshops in het bezit zijn van een account. shopVIP gaat nog een stap verder, een bezoeker van deze site kan de producten alleen zien als hij/zij in heeft gelogd. Met andere woorden, een potentiële klant heeft pech (of shopVIP heeft juist pech, ligt er maar net aan hoe je het bekijkt denken ze vast bij dat bedrijf). Echter, om een account aan te kunnen maken en dus klant te kunnen zijn van shopVIP, moet je uitgenodigd worden door een vriend/vriendin die reeds klant is. Vandaar op shop..VIP. Of je moet in het bezit zijn van een 'unieke toegangscode' zoals zij het noemen. Hoe je aan dergelijke toegangscodes is volstrekt onduidelijk. Het "if I tell you then I'm going to have to kill you-" quote lijkt hier van toepassing te zijn. Het staat namelijk nergens op de site vermeld.
Mijn vraag: wat nou als ik niemand ken die klant is bij shopVIP? Wat nou als ik wel mensen ken die klant zijn, maar te lui zijn om mij uit te nodigen?
Daar heeft het bedrijf een antwoord op. Je hebt namelijk ook de mogelijkheid om jezelf in te schrijven als klant. Echter, je krijgt een reactie als er toevallig een plaats vrij komt.
Waar hebben we het over? Ik wil even winkelen.. ik sta toch niet in de rij om per boot geëvacueerd te worden voordat de Titanic ten onder gaat?
Ze bekijken het maar, ik ga wel naar de stad aangezien dat minder moeite kost. Ik dacht dat ik als consument per definitie een VIP was..
Google hanteert het 'less is more' principe
Ahmed Taha
Google is naar mijn idee een perfect voorbeeld van zowel utilitas of firmitas. Het principe begon heel simpel. Namelijk, een gebruiker komt op de website. Op de site staat een logo van de organisatie, een zoekveldje, en slechts twee knopjes. Hoe minder mogelijkheden, des te makkelijker en dus toegankelijker voor gebruikers.
Dit is een perfecte remedie voor "bestand tegen onkunde van gebruiker". Doordat het zo simpel doch helder is ontworpen, heeft Google ook een zeer stevig fundament waarop uitstekend kan worden verder gebouwd. Wat in dit geval erg belangrijk is, is de vraag: hoe zorg ik ervoor dat uitbreiding niet ten koste gaat van het imago die Google heeft verdiend? Namelijk, het is een heldere, overzichtelijke, stabiele website waar ik zonder al teveel poespas kan zoeken naar wat dan ook.
Ook hierop heeft google uitstekend ingespeeld. Zij hebben extra features heel subtiel gebracht zonder dat het ten koste gaat van het belangrijkste gedeelte. Namelijk, die logo, het zoekveldje en de twee knoppen. Google kan nu veel meer, maar is minstens even makkelijk te bedienen. En als het toch te moeilijk wordt om informatie op te zoeken over bijvoorbeeld een 'architect', dan kan je nog altijd een speedcursus krijgen (klik op de link hieronder).
opdracht 3 24 november 2011 14:37:48 (1.106) |
Opdracht 3
Rubygems is een project dat de wildgroei van ruby projecten probeert tegen te gaan. Ruby is een all-purpose programmeertaal dat de laatste jaren op het internet steeds meer gebruikt word. Ruby Gems zijn eigenlijk verpakkingen voor applicaties en libraries.
Iedereen die een applicatie maakt kan met drie simpele commando's zijn ruby applicatie delen via het internet. Vervolgens word de Gem geregistreerd en kan het door gebruikers met een commando worden opgehaald. Alle functies worden gewaarborgd door een versie systeem en testen.
Het is dus een manier om de onzichtbare wildgroei zoals deze beschreven wordt in hoofdstuk F Utilitas tegen te gaan. Het gaat hierbij niet zozeer om database systemen maar om herbruikbare code.
Ordening Termen Firmitas
Belangrijkste termen:
- Tijdloosheid
- Stevig fundament
- Herbruikbaarheid
Overige termen:
- Stabiliteit
- Bestand tegen onkunde van gebruiker
- Uitbreidbaarheid
- Onderhoudbaarheid
- Onafhankelijkheid, autonomie
- Zelfherstellend vermogen
- Immuun
- "Undo"
opdracht 3 24 november 2011 15:02:23 (1.309) |
Windows Calculator
Het probleem
De ingebakken rekenmachine van Windows is vanaf XP (of misschien zelfs al eerder, dat kan ik me niet meer herinneren) vrijwel niet meer veranderd. Dat terwijl daar volgens mij alle reden toe is, aangezien er naar mijn idee een fundamentele fout zit in de besturing van het programmaatje. Onder het menuutje 'view' staan namelijk opties die de functionaliteit sterk veranderen. Het beste voorbeeld hiervan is een simpele som als 1+2*3. Met de 'view' ingesteld op 'standard', zal deze berekening namelijk niet uitgerekend worden op de manier die in de wiskunde standaard is (antw: 9). Met de 'view' ingesteld op 'scientific' wel! (antw: 7)
Koppeling met de lesstof
Het menu-item 'view' zou volgens mij primair toepassing moeten hebben op het uiterlijk van het programma. Dit heeft alles te maken met 'venustas', en natuurlijk ook met smaak. Wat het instellen op 'scientific' echter doet, is een aantal knoppen toevoegen (dat lijkt mij nog redelijk), maar óók de werking van de knoppen die er al zaten veranderen, wat alles te maken heeft met 'utilitas'. Naar mijn mening staat een optie die de utilitas verandert dus echt verkeerd in het menu 'view'.- ↑ http://ccc.de/en
- ↑ http://ccc.de/en/updates/2011/staatstrojaner
- ↑ Dierstein , R. (2004) Sicherheit in der Informationstechnik - der Begriff IT-Sicherheit. Informatik Spektrum. Ausgabe vom 4. August 2004