Onderzoeksmethoden/2012-13/instructies/fase 1: onderzoeksvraag

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken
Handschoenen.jpg

Research Methods

Bernadette Smelik
Ebrahim Rahimi
Ilona Wilmont
Erik Barendsen


 © comments



Inhoud

Ter voorbereiding heb je het schema (vraag - kennisgebied - reden - strategie - antwoord) ingevuld met steekwoorden. Je hebt literatuur gezocht bij de onderdelen 'kennisgebied' en zo nodig 'strategie'.

Het product van fase 1 is een uitwerking van het schema. Hieronder vind je handreikingen voor de onderdelen.

Probleemstelling

Hierin schets je het (praktijk)probleem of thema dat dient als uitgangspunt of aanleiding voor je onderzoeksvraag. Vervolgens spits je dit toe tot een concrete onderzoeksvraag. Je splitst de onderzoeksvraag op in een aantal deelvragen om de grote lijnen van je aanpak aan te geven.

Verantwoording

Je geeft hierin de relevantie van de probleemstelling aan: waarom is dit onderzoek de moeite waard? Voor welke actoren is je onderzoek relevant of bruikbaar (jezelf, opdrachtgever, collega's, wetenschappers, andere groepen, ...)? Geef aan wat het belang voor deze actoren is: waarvoor kunnen je onderzoeksresultaten gebruikt worden?

Theoretisch kader

Hierin geef je achtergrondinformatie omtrent je onderzoeksvraag. Je beschrijft de relevante termen en concepten. Verwijs naar relevante literatuur. Parafraseer bij zo’n verwijzing in het kort het relevante aspect (theorie, resultaat, aanpak, ...) van de bron, dan kan de lezer je opzet volgen zonder de literatuur zelf erbij te zoeken.

Vermeld eventuele keuzes en vooronderstellingen. Dit hoofdstuk is ook de plek om het conceptueel kader aan te geven dat je denkt te gebruiken voor het interpreteren van je onderzoeksgegevens.

Gebruik wetenschappelijke literatuur. Zorg voor een redelijke basis (richtlijn: 4 publicaties) ; als je nog aanvullende literatuur wilt lezen of zoeken, vermeld dat dan.

Methode

Je maakt allereerst de onderzoekvraag precies door de onderzoekseenheden en de variabelen aan te geven. De onderzoeksvraag is dan op te vatten als een relatie tussen de variabelen. Geef aan wat onafhankelijke en afhankelijke variabelen zijn.

Vervolgens geef je een globale indicatie van je onderzoeksmethode, door aan te geven hoe je aan concrete onderzoekseenheden denkt te komen, en welke gegevens je van plan bent verzamelen (de vertaling van de variabelen naar concrete gegevensbronnen). Hoe ga je de gegevens gebruiken om de vraag te beantwoorden?

Literatuur

Een lijst van geraadpleegde of nog te raadplegen (wetenschappelijke) bronnen.

Format voor het verslag

Je product voor fase 1 komt terecht op: Special:Mypage/2017-18/Onderzoeksmethoden/Onderzoeksvraag. Kopieer onderstaande tekst als basis van je document.


{{Onderzoeksvraag
|Auteur=Gebruiker:~~~
|Onderwerp=nog niet ingevuld
}}
[[Academisch jaar::2012-13| ]]

== Titel ==


== Probleemstelling ==



== Verantwoording ==



== Theoretisch kader ==



== Methode ==


== Literatuur ==



Deadline

Donderdag 11 oktober, 23:59 uur.