Waarheen?/Architectuur

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken

Waarheen
met Informatica en Informatiekunde?


 © comments




Ik ben er nog niet uit in welke volgorde de volgende alinea's het beste gepresenteerd kunnen worden.
Hanno Wupper.jpg
Hanno WupperWaarheen? Remove this comment when resolved!


Mensen bouwen. Piramiden, paleizen, huizen, bruggen, hele steden, stormvloedkeringen. Tegenwoordig ook grote bouwwerken waarin computers een belangrijke functie hebben: iTunes met iPods en alles erop en eraan, betalen in het ov met een chipkaartje, elektronisch stemmen, rekeningrijden, thuisbankieren. Deze "digitale bouwwerken" zijn misschien grotendeels onzichtbaar - je ziet alleen je iPod en een venster van iTunes - maar sommigen zijn ingewikkelder en uitgebreider dan de stormvloedkering en even belangrijk voor het leven van mensen en het draaien van de economie. Andere zijn kleiner, bijvoorbeeld een webwinkel, maar belangrijk voor het bestaan van een middenstands bedrijf.

Bouwen is moeilijk: de opdrachtgever heeft meestal geen verstand van wat er technisch mogelijk is; het bouwbedrijf weet niet wat de gebruikers van een bouwwerk echt nodig hebben; belangen lopen uit elkaar, en alle betrokkenen spreken hun eigen taal en praten langs elkaar heen.

Daarom is van oudsher een van de meest gerespecteerde beroepen dat van architect. Architecten hebben niet alleen verstand van bouwtechniek, maar ook van mensen en hun belangen. Ze zijn opgeleid om om te gaan met tegenstrijdige belangen. Ze zijn creatief en kunnen oplossingen bedenken die een opdrachtgever, een bouwbedrijf of een gebruiker van een bouwwerk zich misschien niet eens kunnen voorstellen, maar die toch door iedereen omarmd worden. Architecten ontwerpen wat mensen echt nodig hebben, en omdat te kunnen moeten ze met mensen kunnen praten, zich in mensen verplaatsen, omgaan met verschillende manieren van denken, maar ook de techniek en theorie van het bouwen beheersen. En steeds weer zijn er architecten geweest, die beter dan alle anderen begrepen dat de tijden veranderden en met nieuwe techniek en inzicht in een nieuwe manier van denken met hun scheppingen het begin van een nieuw tijdperk markeerden.

(Drie spectaculaire plaatjes met korte tekst uit de architectuurgeschiedenis, waarvan het derde digitaal)

Ons tijdperk heeft architecten voor die "digitale wereld" nodig. Die zijn er veel te weinig. Daarom gaan zo veel IT-projecten mis. Daarom wordt zo veel geprutst en worden er zo weinig echt nieuwe, goede dingen geschapen.

Zo'n architect moet de bouwkunde van de digitale wereld goed beheersen: de nodige theorieën en methoden uit de Informatica. Hij moet goed met taal om kunnen gaan om erachter te komen wat de verschillende belanghebben eigenlijk bedoelen. Hij moet voldoende over mensen weten om te kunnen bepalen wat mensen werkelijk nodig hebben. Hij moet kunnen ontwerpen en daarbij niet terugschuwen voor grensverleggende, creatieve oplossingen ie ook nog eens zo mooi zijn dat mensen ze graag accepteren.