De elektronische Werkplaats/A. Handleidingen/Server

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken
Werkzeug.jpg

De elektronische werkplaats
Een collaboratieve leer-werk-omgeving
Hanno Wupper
Jos Huls
Dirk van der Linden
Freek Verbeek


 © comments


Een elektronische werkplaats kan technisch mogelijk gemaakt worden d.m.v. een MediaWiki-project.

Een web-server

Nodig is een web-server met mySQL-php-ondersteuning, meestal reeds aanwezig t.b.v. dynamische webpagina’s. De meest recente systeemeisen kunnen op de installatie pagina van mediawiki bekeken worden.

Een database

Nodig is verder een mySQL-databank voor de inhoud van de werkplaats. Laat door je systeembeheer een lege databank aanmaken en zorg ervoor dat in de toekomst regelmatig backups gemaakt worden! Het is uiterst frustrerend voor alle betrokkenen als het werk van dagen opeens verdwenen is.

Deze databank kan worden gebruikt voor een willekeurig aantal verschillende werkplaatsen. In de db worden deze onderscheiden door een db-prefix. Bij de initialisatie van elke werkplaats (zie onder) moet zijn prefix worden opgegeven; dit kan later niet meer worden gewijzigd. Dit is nu een goed moment om over de conventies van deze prefixen na te denken. Voor gebruikers en administratoren zijn de prefixen onzichtbaar, daarom hoeven zij niet "mooi" te zijn. Belangrijk is dat de conventie jarenlang meegaat, ook als de werkplaats later een andere naam krijgt of in een ander directory terecht komt.

MediaWiki

Nu kun je de MediaWiki-machine ophalen en installeren: open source, public domain software, robuuust want veelvuldig getest. Installatie behelst niet meer dan het plaatsen van een map vol php-scriptjes in een voor de web-server toegankelijk directory en het opvolgen van installatie aanwijzingen. Binnen een paar minuten zijn de toegangsgegevens voor de mySQL-db ingevoerd en heb je een - vooralsnog leeg - MediaWiki-project draaien.

  • MediaWiki komt met uitgebreide handleidingen. Daar kun je ook vinden hoe de toegang geregeld kan worden. Je kunt gerust beginnen met de default instellingen: een open werkplaats waarin iedereen mag rondkijken en ook bijdragen. Later kun je nog altijd overgaan naar het andere uiterste, een gesloten werkplaats, alleen toegankelijk voor door de beheerder geregistreerde gebruikers, of naar een tussenvorm.
  • De naam van de werkplaats en de voertaal laten zich later wijzigen zonder consequenties. (Dit staat in LocalSettings.php)
  • De directory waarin het project staat (en daarmee de url) laat zich later hernoemen of verplaatsen zonder consequenties, mits overeenkomstig aangepast wordt.

Eerste verkenning

Dit nieuw opgeleverde gebouw bevat vooralsnog:

  • Een klein aantal vrijwel lege pagina's die als ingang moeten dienen (Hoofdpagina, help, auteursrechten, privacybeleid).
  • Een aantal "Speciale Pagina's" waarmee men zich kan informeren over de precieze toestand en inhoud van alles, ook als er later meer bij komt.
  • Een aantal faciliteiten om orde te scheppen (Sjablonen, Categoriën).
  • Een persoonlijke pagina voor elke geregistreerde gebruiker.
  • Bij elke pagina die er is of ooit komt een eigen discussiepagina om inhoud en discussie over de inhoud te scheiden.
  • Een zeer eenvoudig mechanisme om op een bestaande pagina verwijzingen te aan te brengen naar een andere, al dan niet bestaande pagina.
  • Een editor met een primitief, maar makkelijk te leren opmaak-taal. Eenvoudiger dan html, maar wie html prefereert kan ook gewoon html schrijven.
  • Een faciliteit die alle veranderingen bijhoudt en op elk moment de mogelijkheid biedt, een wijziging ongedaan te maken.

Technische aanbevelingen

Het is niet nodig, dit nieuwe gebouw tot in de details in te richten. Je kunt beter gauw beginnen te werken en al doende orde scheppen. Hou daarbij het volgende in de gaten:

Maak creatief gebruik van categorien!
Categoriën zijn een middel om orde te scheppen. Voor pagina's uit een categorie wordt automatisch een index gegenereerd.
Maak creatief gebruik van Sjablonen (templates)
Je kunt er heel veel mee.
Pas het navigatiemenu aan!
MediaWiki:Sidebar