Architectuur/oud/excursies/Staal

Uit Werkplaats
< Architectuur‎ | oud‎ | excursies(Doorverwezen vanaf Architectuur/excursies/Staal)
Ga naar: navigatie, zoeken
Falling Water.jpg

Architectuur
in de IT-wereld
Hanno Wupper
David Jansen


 © comments



cursussen / courses

De Pruisische koning wilde de drukste spoorbrug van Europa precies in het verlengde van de altaaras van de hoogste kathedraal van Europa, om de eenheid van spititualiteit en techniek uit te drukken. Met als gevolg dat één hoofdconducteur alleen niet kan overzien of alle deuren van zijn vergtrekkende trein gesloten zijn.

We leven en werken midden in een indrustriële revolutie waarin de wereld dagelijks verandert door de manier waarop ICT ingezet wordt. Ook de ICT zelf verandert dagelijks. Waar moet dat heen? Is het hoogtepunt al bereikt? Of gaat het eindeloos zo verder?

De lopende industriële revolutie vertoont, als men goed kijkt, veel overeenkomsten met de vorige, waarbij het om staal ging, niet om ICT. Het belangrijke verschil is, dat men de stalen producten en de fabrieken, waar ze gemaakt werden kan zien. Waar de ICT abstract en verborgen is, bepaalde staal in de 18e en beginnende 20e eeuw het landschap. Nu zien we ook verlaten fabrieken, afgetakelde arbeiderswijken, verpauperde steden en roest. En de hoofdkantoren van voormaals bloeiende bedrijven met voormaals wereldbekende namen.

Wie goed blijft kijken, ontdekt talloze onverwachte samenhangen. Er stellen zich vragen over de oude en onze nieuwe tijd. Men ziet zijn eigen rol in de maatschappij in nieuw licht. En men ziet dat fenomenen uit de ICT ook op het gebied van staal bestudeerd kunnen worden, maar dan zicht- en tastbaar.

Men ziet ook hoe absurd een voormaals hypermoderne wereld honderd jaar later eruit ziet.

bij een opgelaten mijn in Noorwegen

Een excursie

Hanno Wupper kent het Ruhrgebiet goed, waar al dit in hoge dichtheid bij elkaar ligt. Hij heeft al een aantal succesvolle excursies voor Het Kunstgeografisch Genootschap onjtworpen en gegidst. Hij biedt een eendaagse excursie aan in een absurde, leerzame wereld.

We gaan met de auto naar Kleef, want dat scheelt veel tijd. Van daar met de trein naar Duisburg en dan met trams kris-kras duur Duisburg, maar ook naar Düsseldorf en Essen. Onderweg is tijd en gelegenheid om iets te nuttigen. Je zit wel uren (met onderbreking) in trams waaruit te kijken je verwacht wordt, en je moet af en toe een paar honderd meter flink wandelen.

Een 5-persoons-ov-dagkaart voor heel Noordrijn-Westfalen kost nog geen 35€ [1]. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Bij belangstelling kan deze excursie een vervolg krijgen: naar Doorn.

Voor alle zekerheid: Keulen ligt niet in het Ruhrgebiet en de excursie gaat niet naar Keulen. De plaatjes van de dom horen bij de inleiding, om de gedachten te bepalen.

Thema's

Driehonderd jaar lang stond in Keulen een invest-ruïne onaf. Toen het Rijnland pruisisch werd, liet de koning de dom voltooien, maar dan van binnen met de modernste technologie.
  • complexiteit
  • bootstrap
  • multi media
  • industriële revolutie
  • bedrijfsethiek
  • overheid, techniek en wetenschap
  • propaganda, reclame, p.r.
  • staat en economie
  • het absurde

Ervaringen

Jan Michels

Het Ruhrgebied is een indrukwekkend deel van Duitsland waar verschillende culturen en typen mensen op weinig ruimte leven. Dit werd echter duidelijk door het bezoek in DU-Marxloh en ter vergelijking de sfeer in de binnenstad van Düsseldorf.

Ook het bezoek van de Villa Hügel was een leuk contrast met het krappe en drukke leven in de 'Pott'. De korte bezoek van het Landschaftspark was net zo een belangrijk gedeelte want hier wordt duidelijk dat deze fabrieken te bouwen en te plannen een grote uitdaging was. Het was een heel leuke excursie die interessante vergelijkingen met ons (ICT-)wereld en de industriele wereld van toen mogelijk maakte.

louis

De reis is erg leuk, en begint en eindigt met een stelling. Tijdens de reis zie je oude industrie die groot verval vertoont na een flink aantal jaren dienst. Samen met de industrie komen woonwijken. Deze zijn net zo grauw en verlaten (wel bewoond) als de industrie. Dit alles kun je vergelijken met de huidige stand van zaken rondom de ICT-trend.

Tijdens de reis ben je veel op de been gecombineerd met wat reizen mbv het openbaar vervoer. Vanwege suffe tieners gingen we niet ín een fabriek, maar dat hoop ik zeker nog eens mee te kunnen maken. Al met al een gezellige reis waar je veel te zien krijgt.

Joost Kraaijeveld

Het Ruhrgebied is niet het eerste gebied gebied waar je aan denkt voor een leuk dagje uit. Eén van de oudste en grootste industriegebieden in Europa, milieuverontreiniging en kapot geschoten in de Tweede Wereldoorlog. Toch blijkt het zeer goed mogelijk te zijn om een leuke en interessante excursie in het gebied te houden.

De excursie had twee gezichten, één voor iedereen en één speciaal voor ICT-ers.

Allereerst de lange geschiedenis en culturele rijkdom van het gebied. De excursie omvatte de vroege middeleeuwen (Kaiserswerth, een keizerspalts[2]), een hoogtepunt van de macht van de grootindustriëlen uit de industriële revolutie (Villa Hügel), het verval van de grote staalindustie ( welhaast post-apocalyptische verlaten, vrijwel intact aandoende, hoogoven) en de post-industriële steden Düsseldorf en Duisburg. De eerste een goed voorbeeld van een moderne en mondaine stad waar het goed toeven is. De tweede een goed voorbeeld van een verpauperde en naargeestige omgeving met alle moderne problemen van de 21ste eeuw.

Op de tweede plaats de opkomst en ondergang van een industrie. Enerzijds de opkomst van de staalindustrie en het geloof in de vooruitgang, belichaamd in de hoogovens en Villa Hügel, de residentie van de staalmagnaat Krupp, groots en megalomaan van opzet en voorzien van alle moderne snufjes van die tijd. Anderzijds, op het hoogtepunt, de overwachte verhuizing en ondergang van de plaatselijke staalindustrie, belichaamd in een verlaten hoogoven en de verpauperde omringende stad. De ICT staat op een hoogtepunt en groeit nog steeds. Ook de Krupp van de ICT heeft een huis [3] . Hoe ziet een verlaten kantoortuin er eigenlijk uit?

Kortom, een aanbevelenswaardige excursie met interessante bezienswaardigheden en stof tot nadenken.

Weblinks