In een elektronische werkplaats werkt men flink anders dan men in de IT gewend is, maar heel eenvoudig.
De omslag van conventioneel onderwijs naar werkplaatsonderwijs gaat gepaard met een omslag van IT als middel om te sturen naar IT als middel om creatieve anarchie mogelijk te maken. (Wupper 2007)
- Alles is van iedereen
- Je kunt alles zien en alles wijzigen. Dat is ook de bedoeling; deze openheid maakt de kracht van de werkplaats uit. Als je wilt dat iets alleen van jou is, kun je dat inhoudelijk duidelijk maken - en hopen dat je medemensen het respecteren.
- Doe gewoon wat je nuttig lijkt en aarzel niet!
- Maak een nieuwe pagina aan als je die mist, wijzig iets als je dat wenselijk lijkt, breng verwijzingen aan naar andere pagina's maar ook naar pagina's die volgens jou gewenst zijn. Je kunt niets verkeerd doen. Je kunt niets kapot maken. Want alles is altijd door iedereen terug te draaien.
- Plaats vooral ook gedachten die nog niet uitgerijpt zijn!
- We zijn in een werkplaats, niet in een museum. Het is niet erg wanneer je een fout maakt. Iemand anders zal die verbeteren. Het is niet erg wanneer iets nog niet rijp is. Misschien wordt iemand geïnspireerd om erop door te gaan. In een werkplaats is zichtbaarheid belangrijker dan volmaaktheid, want men wil van elkaar leren.
- Vertrouw je iets niet? Kijk dan naar de ontstaansgeschiedenis!
- Je kunt met één klik precies zien wie wanneer wat gewijzigd heeft en waarom.
- Houd het wel netjes
- Omgekeerd kan namelijk iedereen altijd alles zien wat je gedaan hebt. Baldadigheid en smakeloze grappen zullen je altijd blijven achtervolgen.
- Laat je informeren!
- De werkplaats kan je automatisch een mailtje sturen als een pagina die je interessant vindt of een pagina waaraan je hebt bijgedragen, door iemand anders gewijzigd wordt. Maak gebruik van deze mogelijkheid! Kijk ook af en toe wat voor nieuwe pagina's erbij gekomen zijn!
- Schep orde!
- Een goede meester of gezel heeft de behoefte om af en toe ook eens pro-actief eens rond te kijken of opgeruimd moet worden. Hiertoe zijn er nuttige instrumenten. Men kan zien welke pagina's nieuw zijn, welke gewenst zijn maar nog niet bestaan, naar welke door niemand verwezen wordt, welke categorieën er zijn en wat ze bevatten, welke plaatjes allemaal bijgedragen werden, wat een bepaalde gebruiker uitgespookt heeft, welke pagina's populair zijn en nog meer. Goed te weten is ook dat men pagina's gerust mag hernoemen. Er wordt dan automatisch een doorverwijzingspagina aangemaakt. Alle verwijzingen blijven werken, maar men ziet dat de naam gewijzigd is.
- Je kunt van buiten "deep linken".
- Elke versie van elke pagina in de werkplaats heeft een eigen url die je in e-mail of op andere web-pagina's gerust als "deep link" kunt gebruiken. Zo kun je van buiten elke plek in de werkplaats aanwijzen. “Kom een hier kijken.”
- Men werkt top-down
- Je kunt makkelijk nieuwe dingen plaatsen zodra deze gevraagd zijn, d.w.z. als er al een pagina is die ernaar verwijst.
- Structuur laat men beter al doende ontstaan dan van tevoren alles te structureren.
- Het is verleidelijk om van tevoren een structuur te bedenken en op te leggen, zeg maar in de geest van BlackBoard. Maar men kan beter gewoon de mensen aan het werk zetten, regelmatig kijken wat er gebeurt en al doende orde scheppen.
- Van tevoren uitgebreide handleidingen schrijven is niet nodig.
- Als men zich vanuit de hoofdingang goed kan oriënteren, kijken mensen van elkaar af hoe de infrastructuur gebruikt kan worden.
Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Maatgevend zijn de officiële regelingen.
|