Modelleren van BedrijfsProcessen-Opdracht/Assignments/Hoofdstuk 4a/2 Opdrachtbeschrijving

Uit Werkplaats
Ga naar: navigatie, zoeken

[[Modelleren van BedrijfsProcessen-Opdracht|]]





Studietaak Hoofdstuk 4: 'Process Orchestration' ; deel a (alleen over Petri nets)

Achtergrond

In hoofdstuk 4 gaan we aan de slag met het concrete modelleren van bedrijfsprocessen. Het hoofdstuk begint eerst met een aantal algemene beschouwingen over 'Control Flow Patterns'. Wij laten deze algemene beschouwingen even liggen/wachten en beginnen nu eerst met het modelleren via de techniek van 'Petri nets' en beperken ons daarbij tot sectie 4.2 van dit hoofdstuk.


Leerdoelen

Na afloop van deze studietaak kun je:

  • een definitie/beschrijving geven van wat Petri nets zijn en de mogelijke ('token-game') overgangen ervan aangeven;
  • de verschillen aangeven tussen 'Petri nets' in het algemeen en 'Condition Event Nets', 'Place Transition Nets' en 'Coloured Petri Nets';
  • eenvoudige processen modelleren via 'Petri nets'.


Wat moet je doen?

Voorbereiding:


We gebruiken in deze cursus een uitstekende open-source tool (voor zowel Petri nets als later Workflow Nets): WoPeD (WoPeD: Workflow Petri net Designer). Je kunt deze tool ophalen van de WoPeD homepage; URL : http://www.woped.org/
Download van daar de Beta-versie 2.6.0 [ca. 14 MB groot] en installeer hem op je harde schijf. Als je van een gemaakt model van een Petri net een plaatje wilt maken, kies dan in het WoPeD-file-menu voor 'Export as ...' en kies daarna voor het PNG-format. Plaatjes kun je in de werkplaats in je uitwerking opnemen door eerst het plaatjesbestand [met een unieke naam, bijvoorbeeld s123456Verkeerslichten1.png, waarbij dat s123456 je studentnummer is] in de werkplaats te upload-en [zie het menu helemaal onderaan de werkplaats-pagina de menu-optie 'Bestand uploaden'] en neem dat plaatje met de door jou gegevens naam daarna via het middelste icoontje ['Mediabestand'] -net boven het edit-window-deel aan de linkerbovenkant (!)- op.


Volg in de MvBP-werkplaats de 'Werkplaats Instructies' (submenu-optie 1 bij deze studietaak) om voor deze opdracht slechts één bijdrage aan te maken: eentje waar je je uitwerking van deze eerste opdracht inzet (in Speciaal:Mypage/2010-11/Modelleren_van_BedrijfsProcessen/Hoofdstuk_4a/Opdracht ) en waarbij iedereen vrij access tot je uitwerking heeft, daar kan zien wat je uitwerking is en waar iedereen ook zijn/haar comments/opmerkingen/suggesties kan achterlaten.
N.B. Indien je naar aanleiding van gemaakte suggesties/opmerkingen/voorbeelden van anderen besluit je uitwerking aan te passen, haal dan niet je oude uitwerking/model weg, maar laat hem staan en geef aan waarom je tot het daarna geplaatste nieuwe model hebt besloten.


Hint: het kan handig zijn om gelijktijdig meerdere tabbladen in je webbrowser te openen, waarbij je in het ene tabblad de opgaven hebt, in een ander je uitwerkingen intikt en eventueel een derde tabblad met daarin bijvoorbeeld de 'handout'.


Overzicht van de uit te voeren taken:

  • Lees/bestudeer van hoofdstuk 4 van het gebruikte cursusboek van Mathias Weske de pagina's 149 – 158
  • Maak van de opgaven over hoofdstuk 4 van het boek van Mathias Weske op de boek-website: http://www.bpm-book.com/BPMbook/ExerciseOverview alleen de exercise 4.3 over de verkeerslichten. Gebruik liefst de WoPeD-tool. Test de werking van je model beslist uit via de 'token-game'-optie!
  • N.B. 1) lees de titel van deze opdracht als ‘Petri nets Modeling (1)’ en beslist niet als ‘Place transition nets modeling’!
    2) suggestie bij 4.3.c.2: als je een toestand wilt 'herinneren', dan kan dat door een ‘token’ in een extra ‘place’ op te bergen.

Plaats je oplossingen van deze opgaven in de ‘Werkplaats’; deadline: dinsdag, 17 mei 2011 om 9:00u


Stel, mede naar aanleiding van je ervaringen/problemen/invallen bij het bedenken en uittesten van deze modellen, een lijstje op van punten die je op het college van dinsdag 17/05/2011 wilt inbrengen.


In te leveren uitwerkingen


Resultaat:
Je uitwerkingen van opdracht 4.3 bij hoofdstuk 4 van de cursusboek-website.


==> Geef in het gekopieerde -bij deze opdracht behorende- werkplaatssjabloon bij de parameter 'Percentage' aan hoeveel procent -naar jouw eigen inschatting- van deze opdracht je correct gemaakt hebt. (dus bijvoorbeeld [tussen dubbele vierkante haken..] Percentage::80 ).
En geef bij de parameter 'Status' een van de volgende waarden aan: 'bezig', 'klaar', 'opgegeven', 'deels geslaagd'. (Dus bijvoorbeeld de default-waarde Status::bezig geeft aan dat je op dat moment nog bezig bent met het werken aan deze opdracht. Als je later er verder aan gewerkt hebt, pas dan die Status- en Percentage-waarde aan.) Je doet ons een groot plezier als je tijdens het werken de hier ingevulde waarden regelmatig ververst.
Vul voor de Studie-parameter een van de volgende waarden in: IK of hbo-IK (voor 'hbo-doorstromers').



Reflectie / discussie

In dit deel (dat deze keer binnen je opdracht-uitwerking zit) geef je enerzijds kort aan hoe het er bij deze opdracht vanaf hebt gebracht en geef je anderzijds aan andere studenten een mogelijkheid om op een vraag van jou te reageren. Deze keer is het dus zo, dat je gehele uitwerking+reflectie voor iedereen zichtbaar is en dat door iedereen die een verbetering of aanvulling wil doorvoeren, dit aangepast kan worden. Dus als je twijfels hebt bij je eigen beheersing van de stof, vraag dan expliciet om reacties van anderen.


a) je reflectie
Beantwoord hier (kort) de volgende vragen:

• Wat heb je deze week geleerd in relatie tot de vooraan in deze opdracht geformuleerde leerdoelen? Heb je die bereikt?
• Hoe moeilijk vond je deze te bestuderen/verwerken stof?
• Heb je tips voor verbetering?


Uiteraard ben je van tevoren al vragen nagegaan als:

• Is het verkregen antwoord correct of twijfel je daaraan?
• Zijn er alternatieve uitwerkingen die volgens jou minder correct zijn?


b) je discussie-bijdrage/verzoek
Bij dit tweede deel kan je bijdrage heel divers zijn. Het kan zijn dat je hier aan anderen vraagt je te helpen om een bepaalde 'theoretische' vraag te beantwoorden. Of het kan bijvoorbeeld zijn dat je zelf een in jouw ogen hééél moeilijke [of heel geniepige] vraag over de inhoud van dit hoofdstuk formuleert -die je gezien de leerdoelen van deze opdracht nu op zou moeten kunnen lossen- en dat je daarna een uitwerking formuleert [al dan niet bewust fout opgesteld] en dan aan anderen vraagt of je uitwerking correct is en zo niet om er commentaar op te leveren.

Vergeet niet om bij de uit het sjabloon gekopieerde 'variabelen' waarden in te vullen voor zowel 'Studie' als voor 'Remark' (de inhoud van die laatste parameter verschijnt in het Reflectie-overzicht' onder het kopje 'Korte opmerking van auteur zelf').


Kijk ook bij de 'reflectie/discussie-onderdelen' van anderen wat zij daar als vraag hebben gesteld of moeilijke vraag hebben bedacht en of je correcties in of aanvullingen bij hun uitwerking kunt aanbrengen.
We verwachten dat je bij de 'reflecties/discussies' van zeker 2 andere studenten een reactie/commentaar/suggestie geeft. Als je zo'n reactie hebt gegeven, dan wordt je naam toegevoegd in de kolom 'Met commentaar van..'.

Breng je commentaar/suggestie/... als volgt aan: Bewerk de reflectie-pagina van je mede-student. Kopieer en plak onderstaande regel onder zijn/haar reflectie en vervang "Mijn commentaar" door je eigen commentaar en/of vragen.

 {{!|~~~|| Mijn commentaar }} 


En kijk uiteraard regelmatig bij je eigen uitwerking of je door anderen voorgestelde suggesties e.d. begrijpt en/of ze correct zijn en reageer er desnoods op!

N.B. Haal -in tegenstelling tot wat je gewend bent bij B&B- zulk commentaar NIET weg nadat je het hebt gelezen en eventueel verwerkt... Anderen kunnen ervan profiteren!


Op het college van dinsdag 17 mei 2011 worden de ingeleverde verkeerslicht-opdrachten en eventueel gerezen vragen&problemen nabesproken. Zorg er daarom voor dat je eventuele problemen/onduidelijkheden, die je tegen gekomen bent bij het maken van het inleverdeel van deze opdracht, op een rijtje hebt staan, zodat als die knelpunten in de nabespreking niet al eerder ter tafel zijn komen, jij ze zèlf kunt aankaarten.
==> Een uitdraai van je (ingeleverde) uitwerkingen + reflectie geldt als entreebewijs bij dit deel van het college!


Deadline inleveren

Deadline voor het inleveren: dinsdag 17 mei 2011 vóór 9:00u binnen de MvBP-werkplaats; vergeet niet om binnen je uitwerking zowel je naam alsook je studie en je studentnummer te vermelden.
Breng een uitdraai van zowel je uitwerking-deel als van je reflectie-deel als entreebewijs mee naar het college.