Wie bij ons studeert moet zich op diverse plekken inschrijven, en het is nodig dat dit tijdig en secuur gebeurt. Het zou makkelijker kunnen, als de diverse informatiesystemen beter aan elkaar gekoppeld waren, maar dat zijn ze niet. Daarom moet je helaas soms dezelfde informatie op verschillende plekken invoeren. Het is ingewikkeld, maar hopelijk een interessante casus voor aankomende informatiekundigen en informatici.
- Bij de universitaite studentenadministratie moet je ingeschreven staan voor een opleiding. Anders kun je niet meedoen aan onderwijsactiviteiten, niet participeren in diverse communicatiesystemen en krijg je geen studentenkaart.
- De centrale universitaire administratie kent je voornamen zo als ze op je geboorteakte staan en je voorletters, maar niet je roepnaam.
- De centrale universitaire administratie heeft je pasfoto, maar docenten kunnen daar normaliter niet bij.
- Omdat het centrale informatiesysteem voor docenten en studieadviseurs niet alle nodige ondersteuning biedt, schrijft het onderwijsbureau van ons instituut je ook nog eens in in een eigen studentenvolgsysteem. Normaliter merk je daar weinig van.
- Met veel handwerk proberen we daar je juiste roepnaam, je voorzetsels, je achternaam, het e.e.a. met de nodige accenten, je officieel e-mail-adres en je pasfoto bij elkaar te krijgen.
- Tijdens de cursus Introductie Informatica en Informatiekunde zullen we je herhaaldelijk lastig vallen met controlelijsten, om het e.e.a. correct te krijgen.
- Ga later s.v.p. je e-mail-adres niet meer wijzigen, want wijzigingen komen niet door van het centrale systeem naar het onze.
- Voor elke cursus waaraan je wilt deelnemen moet je je inschrijven via TIS (Toegang Individuele Studentgegevens). Om van TIS gebruik te kunnen maken moet je eenmalig binnen KISS enkele instellingen doorvoeren. Als je je niet hebt ingeschreven voor een cursus, kent de docent je niet, sta je niet op de deelnemerslijst in BlackBoard en kun je helemaal geen cijfer krijgen. Goed inschrijven is dus belangrijk!
- Binnen TIS is er slechts een bepaalde tijd dat je je voor een bepaalde cursus kunt inschrijven. Meestal kan dat vanaf ongeveer een week of twee voor de start van de cursus tot een week of twee na de start; dit kan echter per cursus verschillen. Lukt het niet om je in te schrijven voor een cursus die al begonnen is, neem dan contact op met de docent (zie onder).
- Docenten kunnen normaliter niet zien wie zich in TIS heeft ingeschreven. Ze kijken in BlackBoard (zie onder) en in ons eigen studentenvolgsysteem.
- Bij veel cursussen is het essentieel dat je voor de cursus ingeschreven staat in BlackBoard.
- Dat hoef je niet zelf te doen: als je je via TIS inschrijft voor een cursus, ben je de volgende dag automatisch ingeschreven voor deze cursus in BlackBoard.
- Daarbij worden de tussenvoegsels van je naam en je voornamen echter niet meegenomen. De docent ziet in BlackBoard:
- je voorletters, zolang je geen roepnaam hebt opgegeven,
- je roepnaam, als je die zelf hebt opgegeven
- je achternaam, meestal zonder de nodige accentjes (want "de computer kan niet anders", Nijmegen 2009)
- Als je een cijfer wilt krijgen voor je deelname aan een cursus, is essentieel dat je ingeschreven staat voor deelname aan het tentamen voor deze cursus. Dat is iets anders dan deelname aan de cursus.
- Als je niet ingeschreven staat voor deelname aan het tentamen mogen docenten je niet beoordelen. Je hebt dan voor niks deelgenomen aan de cursus.
- Als je je inschrijft voor deelname aan een cursus, word je automatisch als het systeem naar behoren werkt ook ingeschreven voor de deelname aan de eerste tentamenkans van deze cursus. Controleer dit altijd via TIS!
- Als je echter ook moet deelnemen aan de herkansing van een tentamen, moet je je zeker zelf inschrijven voor de deelname aan de desbetreffende tentamenkans. Dat gaat ook weer via TIS.
- In Nijmegen heb je voor elk tentamen standaard drie keer het recht om deel te mogen nemen (zie [1]). Heb je om wat voor reden dan ook meer kansen nodig, dan kun je je niet meer direct via TIS inschrijven, maar moet je eerst toestemming krijgen van de examencommissie om nog een keer mee te mogen doen. Pas met die toestemming kun je je weer inschrijven (zie [2]).
- Steeds meer docenten gebruiken ons eigen studentenvolgsysteem om bij te houden wie bij een bepaalde cursus meedoet, om cijfers te berekenen en fotolijsten te bekijken. BlackBoard kan immer geen fotolijsten produceren. Dit systeem is ook handig om op maat gemaakte mailtjes te versturen.
- Ze nemen je studentnummer over uit BlackBoard. Dit werkt natuurlijk alleen, als je je via TIS netjes voor deelname aan de cursus ingeschreven had.
- Als je enige tijd na begin van het semester pas besluit om bij een cursus mee te doen, kun je je niet meer aanmelden via TIS en moet je dat direct bij de docent kenbaar maken, anders sta je niet in zijn administratie. Maar pas op: als een docent je op deze manier buiten TIS om heeft ingeschreven in zijn eigen administratie en eventueel voor BlackBoard voor de cursus, word je niet automatisch ook ingeschreven voor de eerste kans van het tentamen: dat zul je in dat geval altijd zelf moeten doen.
- Steeds meer cursussen draaien op de elektronische werkplaats https://lab.cs.ru.nl/algemeen.
- Je eigen producten breng je onder in je dossier.
- Met ingang van 2009-10 bouw je hier ook je portfolio op.
- Als het goed is, krijg je daarvoor al tijdens Introductie Informatica en Informatiekunde een login. Inlogproblemen?
- Hier moet je voor een goede start een aantal pagina's aanmaken. Het duurt niet lang en is hier beschreven: Hoe schrijf ik me hier in als student?
- Helaas krijgen we je pasfoto niet automatisch over naar deze werkplaats. Zie Hoe kan ik hier een pasfoto laten verschijnen? Veel studenten kiezen hier voor een informelere foto dan de officiële pasfoto. De foto mag best iets persoonlijks over je zeggen. Maar denk erom dat je medemensen de foto ook gebruiken om je te herkennen.
- Als je voor een bepaalde cursus in de werkplaats werkt, ontvang je in deze cursus nadere instructies. Het minimum is dat je een cursuspagina aanmaakt.
Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Maatgevend zijn de officiële regelingen.
|