Voorlichting/Organisatie/Sprint Up/Brief aan studenten
Nijmegen, 23 oktober 2008
Beste studenten Informatiekunde,
De instroom van de bacheloropleiding Informatiekunde is te klein. Het College van Bestuur hanteert als richtlijn een ondergrens voor de instroom van 20 studenten per opleiding: als de instroom lager is dan komen financiele gezondheid en kwaliteit in gevaar. Een dergelijke instroom halen wij tot op heden niet. Omdat de opleiding Informatiekunde nauw verweven is met de opleiding Informatica (veel cursussen zijn gemeenschappelijk) is de opleiding momenteel financieel gezond en ook met de kwaliteit zit het goed (zo kwamen we als beste uit de landelijke visitatie). Faculteitsleiding en College van Bestuur lijken gevoeling voor deze argumentatie. Toch moeten we erg oppassen: indien onze instroom nog iets verder daalt dan komen we onder een kritieke grens. Ons streven is daarom om komend jaar een instroom van tenminste 20 te halen.
De paradox van Informatiekunde is dat het bedrijfsleven zit te springen om afgestudeerden in deze richting, dat we hier een uitstekend beoordeelde opleiding hebben waar studenten met plezier studern, maar dat toch de instroom al jaren belabberd is. Hiervoor zijn allerlei redenen aan te geven: het slechte imago van ICT studies (nerds!), onvoldoende gekwalificeerde docenten op middelbare scholen, het feit dat Informatiekunde op middelbare scholen veelal een inleidend vak is waar je met powerpoint leert werken, scholieren hebben geen idee wat een studie informatiekunde inhoudt, enzovoorts.
Om de instroom te vergroten is het daarom belangrijk om zoveel mogelijk scholieren te bereiken en ze uit te leggen wat informatiekunde is en wat er nu zo leuk en fascinerend aan is. Daarbij hebben we jullie hulp nodig. Het blijkt namelijk dat studenten dikwijls de beste ambassadeurs van een opleiding zijn: ze spreken uit eigen ervaring en staan veel dichter bij scholieren dan stafmedewerkers (met geen, weinig of grijze haren). Een aantal van jullie helpen al geregeld mee met wervingsactiviteiten (dit stellen wij zeer op prijs!) maar wij vinden dat het belangrijk is om de pool van betrokken studenten verder te vergroten.
Een belangrijk initiatief in dit verband is het Sprint Up project. In dit project werkt onze faculteit samen met een dertigtal scholen in de regio. Het idee is dat medewerkers en studenten van de universiteit naar scholen toegaan, lessen geven waarin ze vertellen over hun studie, meehelpen met het ontwikkelen en verzorgen van lesmodules, scholieren begeleiden met profielwerkstukken, enzovoorts. In het kader van het Sprint Up project kunnen wij in principe alle geinteresseerde studenten een studentassistentschap aanbieden waarin ze aan het project bijdragen. Wanneer je geen zin hebt om les te geven aan middelbare scholieren dan zijn er nog allerlei andere manieren waarop je als studentassistent aan het project kunt bijdragen: hulp bij de organisatie, ontwikkeling van lesmateriaal, het opzetten van een website,..
Ook wanneer je uit betrokkenheid met de opleiding wel wilt bijdragen aan werving maar je geen zin hebt in een studentassistentschap dan is dat natuurlijk mogelijk. Iedereen die ideeen heeft en mee wil helpen is welkom, ook al help je maar 1 of 2 keer bij een voorlichtingsdag!
Hierbij willen we jullie allemaal uitnodigen voor een lunchbijeenkomst op
donderdag 6 november van 12.45-13.30 uur in zaal NTB.
Hier willen wij met jullie van gedachten wisselen over hoe jullie kunnen bijdragen aan de werving, en inventariseren wie wat wil/kan doen. Wij zorgen voor broodjes.
Met hartelijke groet,
Het III wervingsteam,
Erik Barendsen Jos Groenewegen Marcha Jelissen Vera Kamphuis Frits Vaandrager