Nog een industriële revolutie?
Uit Werkplaats
Hanno Wupper in Gaesdonck:
- Computers in de betekenis van programmeerbare, elektronische rekenmachines zijn er sinds midden 20e eeuw. Maar pas rond 1975 begonnen ze echt de maatschappij te veranderen.
- Nu heeft vrijwel iedereen zijn PC, het internet verbindt de hele wereld, en in bedrijven en organisaties is binnenkort zowaar alles geautomatiseerd wat geautomatiseerd kan worden.
- Computers worden ieder jaar sneller en kleiner, maar ondertussen is een grens bereikt.
- De grootte van de ideale laptop wordt niet langer bepaald door de technische vooruitgang, maar door de menselijke anatomie: we willen geen kleinere beeldschermen en toetsenborden, omdat dat niet prettig werkt.
- Hetzelfde geldt voor handcomputers zo als de iPhone: als ze veel kleiner worden, kunnen we niets meer aflezen en passen onze vingers er niet meer op.
- De rekenkracht is ondertussen zo groot, dat veel gebruikers niet meer naar snellere machines met meer geheugen verlangen, en het lukt een bedrijf als Microsoft niet meer goed, de mensheid te overtuigen dat de overstap op Vista de koop van nog meer hardware rechtvaardigt.
- De ICT heeft de afgelopen decennia heel veel mensen werk verschaft, maar ondertussen verdwijnen ook weer veel automatiseringsbedrijfjes, want
- veel (bijvoorbeeld web-pagina's coderen in HTML) wordt nu niet meer met handwerk gedaan, maar automatisch, met geavanceerd gereedschap,
- veel (bijvoorbeeld grote programmeerklussen) wordt uitbesteed aan goedkope specialisten in andere landen.
- Daarom is binnenkort een verzadigingspunt bereikt: we hebben letterlijk genoeg van de computers zo als ze gewend zijn.
- Tegelijkertijd beginnen nu heel andere toeassingen van computers te ontstaan:
- Lerende en binnenkort misschien wel denkende machines, die veel meer voor ons doen zonder dat een programmeur precies moet voorschrijven hoe en wat.