Onderzoeksmethoden/^Archief/2008-2009/Methodologie/2. Onderzoeksontwerp
Uit Werkplaats
< Onderzoeksmethoden | ^Archief | 2008-2009 | Methodologie
Versie door Erik Barendsen (overleg | bijdragen) op 6 okt 2009 om 13:21 (Onderzoeksmethoden/Methodologie/2. Onderzoeksontwerp hernoemd naar Onderzoeksmethoden/^Archief/2008-2009/Methodologie/2. Onderzoeksontwerp)
Materiaal
literatuur
sheets |
Samenvatting
In een onderzoeksplan geeft een onderzoeker aan wat hij precies wil onderzoeken welke stappen hij in het onderzoek wil gaan zetten. Het plan beschrijft de onderzoeksvraag, de motivatie voor het onderzoek, de koppeling aan een kennisgebied, de manier van dataverzameling en de methode van data-analyse. De basisonderdelen van een onderzoeksplan zijn
- Probleemstelling
- Verantwoording
- Theoretisch kader
- Methode
- Planning
- Literatuur
Via een onderzoeksplan stelt de onderzoeker zich open voor kritiek. Een goede onderzoeksvoorbereiding kan zo veel missers voorkomen.
We bekijken voorbeelden van onderzoeksplannen en gaan na hoe verschillende onderzoekers enkele cruciale aspecten van het onderdeel 'Methode' hebben aangepakt:
- Onderzoeksstructuur, deelvragen
- Een opsplitsing van de hoofdvraag in eenvoudiger vragen, zodanig dat via antwoorden op de deelvragen de hoofdvraag beantwoord kan worden.
- Operationalisering
- De theoretische onderzoekseenheden worden onderzoekbaar gemaakt: de operationalisatie tot empirische onderzoekseenheden verloopt via een tussenliggende inperking, die soms wordt aangeduid als steekproefkader. De theoretische variabelen worden geoperationaliseerd via zogenaamde indicatoren.