Onderzoeksmethoden/^Archief/2009-2010/Cursusinformatie/Planning/Werkgroep/week 41
Uit Werkplaats
< Onderzoeksmethoden | ^Archief | 2009-2010 | Cursusinformatie | Planning | Werkgroep
Versie door Erik Barendsen (overleg | bijdragen) op 5 okt 2010 om 14:28 (Onderzoeksmethoden/Cursusinformatie/Planning/Werkgroep/week 41 hernoemd naar Onderzoeksmethoden/^Archief/2009-2010/Cursusinformatie/Planning/Werkgroep/week 41)
Onderzoeksplan: literatuur voor theoretisch kader en verantwoording
In een onderzoek gebruik je wetenschappelijke literatuur voor verschillende doelen, zoals
- geven van algemene achtergrondinformatie over een bepaald onderwerp
- nagaan wat er al gedaan is op het gebied van jouw onderzoeksvraag, m.a.w. hoe je onderzoeksvraag aansluit bij bestaande onderzoeksresultaten (is het nieuw, bouwt het voort op iets anders, enzovoorts)
- aanknopingspunten bieden voor het kiezen van de onderzoeksmethode en de operationalisatie (welke methoden worden doorgaans gebruikt, is er een geschikte meetmethode ontwikkeld, enzovoorts)
In deze opdracht zoek je literatuur voor je eigen onderzoeksvraag, met name voor het tweede en het derde doel. Je oefent met de zoeksystemen.
- Zoek in de beschikbare zoeksystemen (via de universiteitsbibliotheek) naar relevante literatuur voor je eigen onderzoeksvraag. Kies twee of drie informatieve publicaties waarmee je je onderzoeksvraag ten opzichte van bestaande resultaten, theorieën, enzovoorts kunt plaatsen. Geef de essentie weer in een beknopte tekst die in je onderzoeksplan (het hoofdstuk Verantwoording of in het Theoretisch kader) zou passen. Gebruik referenties om te verwijzen naar je bronnen die je onder je stukje op de officiële manier vermeldt. Zorg dat je minimaal een officiële publicatie en een grijze publicatie hebt.
- Zoek in de literatuur naar bruikbare methoden en/of operationalisaties. Soms zullen die te vinden zijn in artikelen over jouw onderwerp, soms moet je een verwant onderzoeksgebied bekijken om methoden te ‘lenen’. Schrijf ook hierover een stukje en vermeld de gevonden literatuur op de officiële manier. Ook hier vermeld je minimaal een officiële publicatie en een grijze publicatie. Overlap met de bronnen van het vorige onderdeel is niet erg, maar vermeld ook nieuwe bronnen.
- Bekijk het literatuurlijstje dat je nu gemaakt hebt. Kies daar één artikel uit en gebruik een zoeksysteem om een ander artikel te zoeken dat minimaal twee literatuurverwijzingen gemeenschappelijk heeft met het gekozen artikel.