Research and Development 1/^Archief/2009-2010/04/Logboek

Uit Werkplaats
< Research and Development 1‎ | ^Archief‎ | 2009-2010‎ | 04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bagjoke.jpg

Research and Development 1

Patrick van Bommel
Sjaak Smetsers


 © comments





Inhoud

04-02-10

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Overleg over onderwerp, de keuze is gevallen op The Internet Of Things.


09-02-10

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Powerpoint gemaakt voor de presentatie van woensdag 10-02.


26-02-10

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Overlegd over Pilot onderzoek, besloten om hulp te vragen

02-03-10

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Tijdens werkoverleg met andere groepen en naderhand besloten om in de Pilot onderzoek te doen naar de verschillende PHY en MAC lagen en de daarop liggende protocollen. Welke is het beste te gebruiken om the internet of things the realiseren?


09-03-10

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Weer een overleg in gepland over wat we het beste kunnen doen in de pilot. We hebben het volgende besloten: In de pilot gaan we kijken hoe we ons koffiezetapparaat kunnen bouwen (vooral technisch dus). In R&D Fase 1 gaan we een groter onderzoek doen.

09-03-10

Wie

Tim

Wat

Uitgezocht wat het beste platform en beste OS voor ons project is. Hierbij heb ik gekeken naar 2 hardware platforms en 3 OS-en: Contiki OS, TinyOS, FreeRTOS. En ik heb hierbij voorgesteld om voor Contiki OS gekozen omdat dat ons platform al ondersteund. Tevens heeft het een IPv6 implementatie in de vorm van uIPv6.

09-03-10

Wie

Patrick

Wat

Ik heb een literatuur onderzoek gedaan naar 6LoWPAN. Daarbij heb ik gekeken wat 6LoWPAN is, welke netwerkvormen er mogelijk zijn, en wat de verschillen met wifi zijn. Uiteindelijk heb ik daaruit een conclusie getrokken op de vraag of we beter 6LoWPAN of wifi kunnen gebruiken. Het resultaat is, dat voor ons project beter 6LoWPAN dan wifi kunnen gebruiken. Het volledige stuk is hier te vinden.

09-03-10

Wie

Manu

Wat

Ik heb de keuze tussen IPv4 en IPv6 gemaakt. Dit moeten we vastleggen omdat we de rest hierop gebaseerd is. Uiteindelijk is de keuze gevallen op IPv6, omdat dit meer op de toekomst gericht is, en makkelijker te routen. De complete uitwerking hiervan staat op de pilotpagina. Zie ook:
http://en.wikipedia.org/wiki/IPv6
http://en.wikipedia.org/wiki/IPv4

14-03-10

Wie

Patrick

Wat

Het stuk over 6LoWPAN afgerond, waarbij ik afbeeldingen heb toegevoegd, en de conclusie heb afgerond. De conclusie is dat we het beste 6LoWPAN kunnen gebruiken. Het volledige stuk is hier te vinden.

15-03-10

Wie

Tim

Wat

Ik heb geprobeerd de benodigde hardware uit de VS te bestellen, maar het bedrijf wil het niet aan ons leveren omdat wij geen bedrijf zijn. Nu moeten we dus gaan overleggen hoe we dit gaan oplossen.

16-03-10

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Overleg over de problemen (de hardware blijkt opeens duurder omdat wij geen bedrijf zijn). Naar aanleiding daarvan hebben we besloten het onderwerp licht aangepast. Ons nieuwe onderwerp zal zich meer focussen op het 'internet' dat beslissingen neemt.

22-03-10

Wie

Tim, Patrick, Manu

Waarom

Gebrainstormd over het nieuwe onderwerp? Hoe moeten we het aanpakken? Resultaten op papier

23-03-10

Wie

Tim

Waarom

Voor het nieuwe onderwerp zijn een aantal nieuwe kleine onderzoeken nodig, ik heb onderzocht of het mogelijk is om ergens de afstand (in tijd en km's) tussen twee adressen te verkrijgen

Wat

Resultaat staat hier

29-03-10

Wie

Tim

Waarom

Gezien het feit dat er een verslag over de pilot gemaakt moet worden heb ik mijn bijdragen aan het verslag geleverd op de verslag pagina. Tevens de keuzes duidelijker verwoord.

Wat

Zie Verslag onder Pilot

02-03-10

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Presentatie voor de eindfase van de pilot maken en voorbereiden. Resultaat: pfd (wiki kan helaas geen pptx-bestanden uploaden).

02-03-10

Wie

Patrick

Wat

Tekst uit de pilot aangepast naar aanleiding van overleg bij het voorbereiden van de presentatie. Resultaat is te vinden op de pilotpagina. De belangrijkste wijziging is het toevoegen van 'compressie' onder het rijtje voordelen van 6LoWPAN (stond al wel reeds in de tekst vermeld), en het duidelijker verwoorden van de Mesh topologie.


01-04-10

Wie

Manu

Wat

De vergelijking en de keuze tussen IPv4 en IPv6 aangepast en in het verslag gezet. Ik heb vooral geprobeerd de keuzes duidelijk en goed te verantwoorden. Het resultaat staat op de verslagpagina.

02-04-10

Wie

Manu

Wat

Een kleine inleiding geschreven voor het verslag.

06-04=10

Wie

Tim, Manu

Wat

Gesproken met Roel Verdult over de programmer en ons plan. Hij was het met ons eens en we hebben besloten om eerst zijn JTAG programmer uit te proberen.

08-04-10

Wie

Tim

Wat

Gedetailleerde begroting met totale kosten en uitleg gemaakt en gestuurd naar de anderen voor goedkeuring.

09-04-10

Wie

Tim

Wat

Begroting gestuurd

21-04-10

Wie

Tim

Wat

Goedkeuring van begroting ontvangen

23-04-10

Wie

Tim

Wat

Materiaal besteld (Atmel AVR Raven development kit)

25-04-10

Wie

Manu

Wat

Info gezocht over kalenders benaderen met behulp van Java. Dit moeten we kunnen voor de server-applicatie. Deze site lijkt erg nuttig voor Google Calendar.

04-05-10

Wie

Manu

Wat

Verder info gezocht over kalenders inlezen. Ik heb een API gevonden die het werken met iCal bestanden een stuk makkelijker maakt. link

05-05-2010

Wie

Manu

Wat

Een java applicatie gemaakt die een kalender kan lezen en er de DateTime van de eerstvolgende afspraak uit kan halen. Dit is een van onze eisen voor Milestone 1. Het resultaat staat op de Fase 1 pagina.

06-05-2010

Wie

Patrick

Wat

Begonnen met het maken van de server. Voor milestone 1 moet de server berichten kunnen versturen. Ik vond de Java IPv6 Guide waarin informatie staat over IPv6 in combinatie met Java.

07-05-2010

Wie

Patrick

Wat

De java applicatie verder ontwikkeld, en het huidige product op de werkplaats gezet. Zie Fase 1 pagina. De huidige code is nog niet af: hij is namelijk nog niet getest. Hiervoor heb ik eerst een client nodig waar de server naar kan verbinden.

10-05-2010

Wie

Tim, Manu

Wat

Omdat we voor ons project een koffiezetapparaat nodig hebben zijn we deze wezen kopen. Ook hebben we de electronica in het koffiezetapparaat bestudeert (zover aanwezig) om te bekijken hoe we het makkelijkste onze microcontrollers kunnen gebruiken om het apparaat aan en uit te zetten. Omdat er niet veel ruimte in het koffiezetapparaat was hebben we (voorlopig) besloten om de aansturing extern te maken. Tevens hebben we een paar dagen geleden een mailtje gestuurd naar Roel Verdult of we de programmer zoals beloofd mochten gebruiken. Op het mailtje hebben we echter nog geen reactie gekregen.

17-05-2010

Wie

Patrick, Tim

Wat

Informatie toegevoegd aan onze planning, zodat we voldoen aan alle eisen die aan de planning zijn gesteld. Het resultaat is te zien op de planingspagina.

18-05-2010

Wie

Manu, Tim

Wat

Langs gegaan bij Roel Verdult voor de programmer zodat we het laatste punt op onze eerste milestone. We mochten de programmer mee naar huis nemen en Tim zal van het weekend de headers op developmentboardjes solderen zodat het programmeren getest kan worden.

24-05-2010

Wie

Tim

Wat

Aangezien we met de eerste milestone achterliepen omdat we niet volgens onze planning de programmer konnen ophalen, ben ik toen ik de programmer had direct begonnen met het testen van het programmeren van de hardware: Hierbij kwamen een aantal problemen naar voren: De huidige programmer voorziet niet zoals de aangeraden programmer het target-board van voedingsspanning. Om dit op te lossen heb ik handmatig het developmentboard van voedingsspanning voorzien. Hierna was het mogelijk om doormiddel van de JTAG-chain die de programmer opzet het type van de microcontroller uit te lezen en deze volgens het handschaking-protocol in program mode te zetten. Echter bleek hierna dat de JTAG-ICE-I programmer welke de geleende Olimex-programmer emuleert geen ondersteuning bood om het flashgeheugen van de AT90USB1287 microcontroller te programmeren: Hiervoor is een nieuwere JTAG programmer nodig. Omdat deze dusdanig prijzig is hebben we besloten om de voortzetting van het project volgens de huidige planning te bespreken en eventueel na bespreking aan te passen: Het project op de huidige route doorzetten zou voor ons dusdanig duur worden dat we de kosten niet willen (en kunnen) dragen.

25-05-2010

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Gesprek gehad met Erik en Sjaak over de problemen met de programmer en hoe nu verder. We kunnen de volgende dingen doen:

  • Een programmer kopen en verder gaan met het huidige plan. Een nadeel hieraan is dat het een paar weken duurt voordat we die programmer dan binnen krijgen. Dan blijft er weinig tijd over om alles aan de praat te krijgen.
  • De hardware simuleren, en op de gesimuleerde hardware het huidige plan volgen. We kunnen dit plan met het eerste plan combineren, dan maken we het eerst op de gesimuleerde hardware, en daarna op de echte hardware.
  • Meer richten over protocol. We gaan dan onderzoek doen naar efficiente encryptiemethoden (voor low-powered devices) en protocollen. Ons product maakt dus geen gebruik meer van 6LoWPAN.

We hebben uiteindelijk voor de derde optie gekozen. De reden hiervoor is dat we dan niet afhankelijk zijn van de hardware. Omdat de hardware bij de fabrikant besteld moet worden, zal de levertijd daarvan ongeveer drie weken zijn. We denken dat we na die drie weken niet voldoende tijd meer hebben om ons product af te krijgen.

We zullen ons dus meer richten op het protocol. We kunnen de hardware simuleren door het signaal over Wifi te versturen. Hiervoor moeten we:

  • Een server maken
  • Een client maken
  • Het protocol ontwikkelen

Onze onderzoeksvraag is: "Hoe beïnvloed de complexiteit van de hashing de prestaties en het stroomverbruik bij lowpower-apparaten?" Het resultaat van dit onderzoek is het beste hashing-functie voor lowpower-apparaten.

28-05-2010

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Presentatie met bijbehorende benodigdheden volgens de opdracht gemaakt. De uitwerking hiervan is te vinden onder Fase1/Presentatie.

29-05-2010

Wie

Tim

Wat

Planning aangepast volgens gezien onze keuze om het doel van ons project te veranderen. Tevens de MD5 en SHA1 algoritmen in C-code van Microchip werkend gemaakt op de PIC18F4520 microcontroller op het gebruikte development kit.

01-06-2010

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

De basis van het protocol bedacht. Dit is nodig omdat we een protocol moeten hebben als we twee things met elkaar willen laten praten.

04-06-2010

Wie

Tim, Manu

Wat

Onderzoek uitgevoerd aan de verschillen van het uitvoeren van de SHA1 en MD5 algoritmes op low-power-microcontrollers. Resultaten staan op Dropbox.

07-06-2010

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Protocol verder uitgewerkt en vastgelegd. Het resultaat staat hier.

11-06-2010

Wie

Tim, Manu

Wat

Begin aan het onderzoeksverslag gemaakt.

13-06-2010

Wie

Patrick

Wat

Ik ben aan de implementatie (in Java) van het protocol begonnen. Het resultaat staat op de Fase 1-pagina.

24-06-10

Wie

Tim, Manu

Wat

We hebben gewerkt aan het onderzoeksverslag. We hebben moeite om hard te maken dat je een een sleutel alleen kunt achterhalen door middel van een brute-force attack.

25-06-10

Wie

Tim, Manu

Wat

Verder gewerkt aan het onderzoeksverslag. De huidige versie is hier te vinden: Research_and_Development_1/Projecten/04/Fase_2/Onderzoeksverslag

29-06-10

Wie

Tim, Manu

Wat

Voorlopige versie van het onderzoeksverslag afgemaakt. Zie Research_and_Development_1/Projecten/04/Fase_2/Onderzoeksverslag.

30-06-10

Wie

Tim, Patrick, Manu

Wat

Bij elkaar gekomen om het gemaakte werk te bespreken en elkaar verder te helpen.

30-06-10

Wie

Tim, Manu

Wat

Protocol net uitgewerkt.


01-07-10

Wie

Patrick

Wat

Verdergegaan met het uitwerken van het eindproduct in Java. Zie Eindproduct voor het resultaat.

03-07-2010

Wie

Patrick, Tim, Manu

Wat

Peer review gemaakt. We hebben allemaal het verslag grondig gelezen en individueel commentaar gemaakt.

04-07-2010

Wie

Patrick, Tim, Manu

Wat

Peer review gemaakt. We hebben met zijn drieën overlegd en het formulier ingevuld.

5-07-2010

Wie

Tim, Manu

Wat

Voorbereiding voor de eindpresentatie. Zie Research_and_Development_1/Projecten/04/Fase_2/Eindpresentatie.

7-07-2010

Wie

Tim, Manu

Wat

Laatste voorbereidingen voor de presentatie. Zie Research_and_Development_1/Projecten/04/Fase_2/Eindpresentatie.

9-07-2010

Wie

Tim, Manu

Wat

We hebben het commentaar van groep 5 verwerkt, en de definitieve versie van onze eindproducten gemaakt.


9-07-2010

Wie

Patrick

Wat

Ik heb de JavaDoc bijgewerkt. De resulterende bestanden heb ik opnieuw op de wiki gezet (hier). Ik heb de documentatie als zipbestand geüpload, en de link en wat begeleidende tekst op de wiki gezet. Het resultaat staat hier.