Research and Development 1/^Archief/2009-2010/14/Logboek

Uit Werkplaats
< Research and Development 1‎ | ^Archief‎ | 2009-2010‎ | 14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bagjoke.jpg

Research and Development 1

Patrick van Bommel
Sjaak Smetsers


 © comments



  • Property "Auteur1" (as page type) with input value "  Research and Development 1/^Archief/2009-2010/14Gebruiker:Sjors Gielen" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
  • Property "Auteur2" (as page type) with input value "  Research and Development 1/^Archief/2009-2010/14Gebruiker:Rob ten Berge" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
  • Property "Auteur3" (as page type) with input value "  Research and Development 1/^Archief/2009-2010/14Gebruiker:Hans Harmannij" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
  • Property "Auteur4" (as page type) with input value "  Research and Development 1/^Archief/2009-2010/14" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.

Logboek voor project RUWave

Eerste meeting: 3 februari 2010, met Hans Harmannij, Rob ten Berge en Sjors Gielen.

Noordkantine, Radboud-universiteit

- Project is net opgestart, we hebben gepraat over een onderwerp

- Uiteindelijk hebben we voorlopig besloten een Google Wave-server te schrijven.

- We gaan waarschijnlijk werken met Qt/C++ als taal.

- De voorlopige werknaam is RUWave.

- We gaan morgen nog een keer vergaderen.

Tweede meeting: 4 februari 2010, Hans Harmannij, Rob ten Berge, Sjors Gielen. De leden van een ander project zijn ook aanwezig: Koray Yanik, Cathalijne van Wettum en Tom de Ruijter. Noordkantine, Radboud-universiteit

- We hebben besloten samen te werken met een andere projectgroep. Wij maken nogsteeds de RUWave-server, zij maken de client.

- We gaan individueel de documentatie doorkijken en een presentatie voorbereiden.

- Uiteindelijk zorgen we ervoor dat de presentaties elkaar een beetje matchen.

4 februari 2010, Sjors Gielen en Koray Yanik, bij Koray thuis. We wilden graag samen meer uitzoeken over het protocol, en zijn daarom samen gaan lezen. We hebben een presentatie gemaakt over onze bevindingen en over hoe Google Wave intern werkt, om aan de rest te laten zien.

9 februari 2010, Sjors Gielen, Koray Yanik, Hans Harmannij, Cathalijne van Wettum, Tom de Ruijter, in de Library of Science.

We zijn samengekomen om de presentatie van Koray en Sjors te laten zien aan de rest van de twee groepjes. Iedereen (behalve Rob, die was er niet) weet nu ongeveer hoe Google Wave werkt. We hebben ook afgesproken morgen nog een keer af te spreken om de presentaties voor te bereiden.

10 februari 2010, Sjors Gielen, Koray Yanik, Hans Harmannij, Cathalijne van Wettum, Tom de Ruijter, Rob ten Berge, in de Noordkantine.

Afspraken gemaakt over de presentatie die we over twee uur hebben, en de presentaties in elkaar gezet.

23 februari 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge, in de Noordkantine.

Vastgesteld wat we willen bereiken in de pilotfase. Onderzoeksvragen opgesteld, planning gemaakt.


2 maart 2010, in het Huygensgebouw, werkbespreking met enkele groepjes waaronder heel ons groepje.

9 maart 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge, Tom de Ruijter. Afspraken gemaakt over een grote vergadering morgen en vrijdag.

10 maart 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge, Hans Harmannij, Tom de Ruijter, Koray Yanik, Cathalijne van Wettum. Ontwerp van de server gemaakt, taakverdeling gemaakt, en afspraken gemaakt voor een vergadering over het clientserverprotocol.

16 maart 2010, Sjors Gielen, Tom de Ruijter, Koray Yanik, Cathalijne van Wettum. Het clientserverprotocol is nog niet ver genoeg voor een bespreking, dus de eerste vergadering daarover is verder uitgesteld.

17 maart 2010, Sjors Gielen, Hans Harmannij, Rob ten Berge. Actiepuntjes van de afgelopen week doorgepraat, en nieuwe actiepuntjes afgesproken voor morgen: Rob gaat alsnog een xmltest-applicatie proberen te schrijven, omdat hij nogal veel problemen ondervonden heeft met Qt. Sjors en Rob gaan daar samen op in, om het morgen werkend te hebben. Sjors heeft de unittest-stubs van een ander project gekopieerd, Hans heeft zijn klassediagram afgemaakt.

22 maart 2010, Sjors Gielen, Tom de Ruijter. We hebben samen een paar uur gepraat over een client-serverprotocol. Daaruit bleek dat Tom en zijn groepje eigenlijk nog veel informatie misten voor ze aan de implementatie zouden kunnen beginnen. We hebben een techno-drama gehouden, waaruit een aantal dingen bleken die we in het protocol moeten opnemen voor de client met de server kan praten. De resultaten hiervan hebben we opgeslagen in de Wave "Technodrama client en server."

23 maart 2010, Sjors Gielen, Hans Harmannij, Rob ten Berge. Actiepuntjes tot nu toe doorgepraat. Hans werkt aan zijn implementatie van het klassediagram dat hij vorige week afgemaakt heeft. Rob heeft veel problemen gehad met QtCreator en SVN, en is daarom nog niet toegekomen aan het XML-testprogramma. We hebben nieuwe actiepuntjes gesteld.

23 maart 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge. Rob en ik hebben samen het xml-testprogramma geschreven, en weten nu in en uit hoe QtXml werkt. Dit gaat ons helpen in het parsen van de Wave, straks. De resultaten zijn gecommit naar XML. Rob gaat vanaf nu verder met XMPP.

24 maart 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge, Hans Harmannij, tijdens het college Research and Development. Rob heeft QtXmpp op zijn computer kunnen installeren, en Sjors en/of Rob gaan vandaag of morgen een testprogramma van QtXmpp gebruiken om te testen dat de library echt werkt bij hen. Hans maakt zijn implementatie van het klassediagram verder af.

30 maart 2010, Sjors Gielen Hans Harmannij, af en toe in gesprek met het andere groepje (Rob is ziek). We hebben een presentatie in elkaar geschroefd, erover gepraat, en afspraken gemaakt over wie daar wat nog aan ging doen.

31 maart 2010, Sjors Gielen, Hans Harmannij. We hebben een laatste hand gelegd aan onze presentatie, en 'm daarna gegeven.

29 april 2010, Sjors Gielen, Hans Harmannij, Rob ten Berge. Wij hebben een begin van de planning voor fase 1 gemaakt (beschreven op Research_and_Development_1/Projecten/14/Planning), en een vergadering aan het eind van de vakantie afgesproken om de voortgang te bespreken.

11 mei 2010, Sjors Gielen, Hans Harmannij, Rob ten Berge. Hans heeft verdergewerkt aan de implementatie van de permanente opslag, dat is goed gegaan. Rob en Sjors zijn veel bezig geweest met verbinden naar andere Wave/XMPP-servers, en zijn daarbij tegen veel problemen en nog meer problemen aangelopen.

15 mei 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge. Het doel van vandaag was een connectie met een andere server correct opzetten zodat er stanzas uitgewisseld kunnen worden. Met behulp van de reacties van een extra XMPP server opgezet door Rob is Sjors erin geslaagd server dialback succesvol af te ronden. Daarna getest op een werkelijke wave server wave24z.org wat ook lukte, alleen de test op wavesandbox.com van google zelf lukte nog niet. Maar aangezien wij wel reactie terugkregen van wave24z wanneer wij een stanza stuurden, vinden we dat we ons doel gehaald hebben.

15 mei 2010, Sjors Gielen, Hans Harmannij, Rob ten Berge. Vergadering gehouden over de planning voor het voltooien van fase 1. De planning kan hier in google spreadsheet formaat gevonden worden.

tussen 16 mei en 25 mei 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge. Duidelijke specificatie van TLS en dialback uitgewerkt.

26 mei 2010, Sjors Gielen, Hans Harmannij, Rob ten Berge. Korte bespreking gehouden over de voortgang, waaruit bleek dat op zeer korte termijn de XMPP uitbreiding PubSub geheel geïmplementeerd moet worden om op schema te blijven. Verder zitten we goed op schema, en zal het clientgroepje naar verwachting op planning kunnen beginnen met testen van hun client.

26 en 27 mei 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge. Sjors en Rob hebben TLS en Dialback geïmplementeerd, op de manier zoals op de specificatie beschreven. Dit om te bepalen of de doelen zijn gehaald: een XMPP-implementatie schrijven die met zo veel mogelijk servers overweg kan. We hopen de initiële problemen, hierboven en op andere wiki-pagina's te hebben overwonnen bij het opstellen van de pagina. De resultaten zijn hier te vinden.

24 juni 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge. De afgelopen maand zijn de drie leden van ons groepje heel druk bezig geweest met verschillende onderdelen van de server, maar daarbij is het logboek nauwelijks bijgewerkt. Op dit moment zijn Rob en Sjors bezig met het afmaken van de PubSub-implementatie binnen QXmpp en RUWave. Dit stond eigenlijk gepland voor de week van 17 mei, en er was toen een implementatie klaar; die was echter puur om te testen of de kennis over PubSub accuraat was, en om meer kennis te verkrijgen door experimenten. Dit is zeer zeker gelukt, en met de inzichten die we daarmee hebben verkregen zijn wij nu bezig aan een alternatieve implementatie.

Wij wilden eerst de PubSub IQ-stanza's laten verwerken door de stream- en server-elementen binnen QXmpp, maar dit zou tot irrelevante code binnen die klassen hebben geleid. We hebben gemerkt dat veel servers zijn opgehakt in verschillende stukken - zo is er een wavesandbox.com, maar ook een pubsub.wavesandbox.com en een wave.wavesandbox.com. Door middel van item discovery, een IQ-stanza, worden die verschillende "stukken" van buitenaf gevonden, waarna ze benaderd kunnen worden. Wij hebben besloten om onze server op te hakken in "server components" die allemaal zo'n domein krijgen; te beginnen met het 'hoofddomein' (bijvoorbeeld ruwave.nl). Daarna is dat domein de 'jabber-ID' (unieke identifier) van die component binnen het netwerk; die klasse is dan ook de plek waar bijvoorbeeld PubSub IQ-stanzas worden verwerkt. Wij hebben onze planning aangepast aan de nieuwe situatie, en hopen dat deze planning beter te handhaven wordt.

Ondertussen is Hans bezig met het onderzoeken van de "delta's" die wij tijdens onze pubsub-tests van andere servers gekregen hebben. Die delta's horen informatie te bevatten over wave-manipulaties, in dit geval het aanmaken van een nieuwe wave op een nieuwe wave-remote. Deze delta's worden als base64 armed bytes verstuurd en niet "met het blote oog" te lezen; ook is er weinig documentatie over de inhoud en structuur ervan. We zoeken met z'n drieën, en dan vooral Hans, naar een juiste implementatie van een delta-parser of delta-bouwer binnen het Operational Transformation-gedeelte van de server.

30 juni - 1 juli 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge, Hans Harmannij. Eerste versie onderzoeksverslag geschreven voor peer reviewing.

2 juli - 3 juli 2010, Sjors Gielen, Rob ten Berge, Hans Harmannij. Peer review groep 3. Deze is hier te vinden.

5 juli - 7 juli 2010, Rob ten Berge, Hans Harmannij. Presentatie voorbereidt.

9 juli - 14 juli 2010, Rob ten Berge, Hans Harmannij, Sjors Gielen. Feedback op onderzoeksverslag aan het verwerken tot het uiteindelijke onderzoeksverslag. Het verslag is hier te vinden