Opleidingscommissie/Maatregelen ter verbetering van het bachelorrendement

Uit Werkplaats
< Opleidingscommissie
Versie door Hanno Wupper (overleg | bijdragen) op 18 nov 2009 om 14:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Opleidingscommissie


 © comments



Maatregelen ter verbetering van het bachelorrendement

(concept, FB, 12 november 2009)


Het faculteitsbestuur stelt de onderstaande maatregelen voor ter verbetering van het bachelorrendement binnen FNWI. Er zijn drie harde maatregelen geformuleerd ter vervanging van de reeds in de OERen opgenomen harde maatregelen. Daarnaast worden verschillende maatregelen voorgesteld ten aanzien van studiebegeleiding, tentaminering en aangepast onderwijsaanbod.

Harde maatregelen

Bindend studieadvies (BSA), per 1 september 2011
Minimaal 40 ec dient te zijn behaald om geen negatief advies te krijgen. Met een positief advies wel toegang tot het tweede jaar. De eis van minimaal 45 ec komt te vervallen.


Ik ben na veel ervaring zeer voor een bindend studieadvies. Maar ik weet niet of het een goed idee is, dit aan studiepunten op te hangen.
Hanno Wupper.jpg
Hanno WupperOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!


Ik zou ook erg ongelukkig worden als < 40ec automatisch een negatief advies zou opleveren. Zo'n beoordeling moet mensenwerk blijven, niet iets wat aan allerlei formele regeltjes moet voldoen. Aan de andere kant geldt nu al dat 40ec een 'grens' is, Zie [1]
Marc SchooldermanOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!
Nieuwe P-in-2 regeling, per 1 september 2010
Dient als vangnet in aanvulling op het BSA. Indien na 2 jaar nog geen propedeusediploma is behaald dan geen toegang tot postpropedeuse onderwijs.


Merk op: dit is een versoepeling van de huidige regels; op dit moment kan je (formeel) tijdens je propedeusejaar bijvoorbeeld geen tweedejaars vakken volgen. Ik ben verder geen voorstander van dit soort kunstmatige barrieres.
Marc SchooldermanOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!


Ik weet niet of je dit een versoepeling kunt noemen, immers, je kunt ook geen tweedejaars vakken volgen als je na twee jaar je propedeuse nog niet hebt. Ik kan mij voorstellen dat dit in sommige gevallen wenselijk is, maar er zijn ook allerlei gevallen waarin een student wellicht in een derde jaar de eerste twee jaar zou willen afmaken, om het derde studiejaar met een schone lei te beginnen.
Lars LockefeerOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!


Harde knip na 4 jaar/B-in-4, per 1 september 2010
Na 3 jaar is instroom in masterfase mogelijk indien niet meer dan 18 ec achterstand aan bachelorvakken. Het bachelordiploma dient dan wel binnen het 4e jaar te worden behaald (bestaande regeling). Na 4 jaar of langer is instroom alleen mogelijk indien het bachelordiploma is behaald.

Hardheidsclausule:

De examen­commissie kan van deze regels afwijken indien toepassing ervan aantoonbaar zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Toelichting:

Het gaat bij de hardheidsclausule uitdrukkelijk altijd om een individuele toekenning van geval tot geval. Het is van belang om de examencommissies op dit punt enige ruimte te laten voor het noodzakelijke maatwerk. Gedacht kan worden aan situaties als ziekte, familieomstandigheden, stoornissen, handicaps en zwangerschap, waardoor een uitzonderingssituatie kan ontstaan. Ook kan een geval van hardheid ontstaan in een situatie waarbij een student voldoet aan de inhoudelijke instroomeisen van de volgende studiefase, maar een aantal ec’s die niet kritisch worden geacht voor het studiesucces in die fase nog niet heeft behaald. Ook kan het een situatie betreffen waarbij een excellent presterende student onnodig zou moet wachten op het eerstvolgende instroommoment. Het moge duidelijk zijn dat dit, omwille van het gewenste maatwerk, een niet limitatief bedoelde opsomming van voorbeelden is.

Maatregelen ten aanzien van studiebegeleiding

Portfolio voor alle bacheloropleidingen, per 1 september 2010
Twee keer per jaar reflectie op de studievoortgang en -planning met vervolgens een gesprek met de studieadviseur gedurende hele bachelorfase. Daarnaast is het portfolio gericht op de ontwikkeling van academische vaardigheden.
Intensievere studiebegeleiding voor achterblijvers, per direct
Studenten met meer dan 10 ec achterstand in het tweede jaar en 20 ec in het derde jaar krijgen intensievere studiebegeleiding door studieadviseurs. (Om deze en de vorige maatregel te realiseren is 1 fte extra studieadvisering nodig.


Goed plan, maar waar halen we die fte aan studieadvisering vandaan?
Lars LockefeerOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!


Diagnostische wiskundetoets voor alle eerstejaars, per 1 september 2010
Deze toets wordt afgenomen in de eerste week van het eerste jaar en bevat remediëring door verwijzing naar tutor en/of een wiskunde handboek.


Dit vind ik een goed idee. Hiermee ben je problemen voor, eerstejaars studenten kunnen in de eerste weken op het juiste niveau gebracht worden, waarna ze het gewone programma kunnen blijven volgen. Dit in tegenstelling tot het constateren van het probleem na de eerste tentamens, waardoor meteen een achterstand in gehaalde vakken op kan treden.
Lars LockefeerOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!


Verbetering studievoortgangsregistratiesysteem, per direct
Uitbreiding van ISIS met een module zoals ontwikkeld elders binnen de RU.

Maatregelen in verband met tentamens

Strikte naleving van regels m.b.t. deelname aan tentamens, per direct
Indien niet ingeschreven voor tentamen dan ook geen deelname mogelijk.


Daar gaat-ie weer! Hoe moet het nou het rendement verhogen als men mensen uitsluit die wel iets kunnen maar een domme vormfout hebben gemaakt? Hier wordt nog altijd het verkeerde probleem met niet werkende middelen opgelost.
update 18 nvember
Net III beoordeeld. 9 studenten zijn niet ingeschreven voor de eerste kans. Gedeeltelijk door opstart- en inschrijfproblemen bij studentzaken. Verdiend hebben ze allemaal een goed cijfer, maar nu moeten ze zich eerst nog eens inschrijven voor de herkansing en sturen allemaal mails hoe dat moet.
Hanno Wupper.jpg
Hanno WupperOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!


Maximaal één herkansing zonder aanvullende eisen en wel binnen 3 maanden na de cursus, per 1 september 2010
Indien dan niet geslaagd, worden door de examencommissie aanvullende eisen opgelegd (zie volgende punt). Geen herkansingen meer in augustus voor cursussen van het 1e en 2e kwartaal.


Mee eens
Hanno Wupper.jpg
Hanno WupperOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!


Verplichting werkcollege of practicum voor recidivisten, per 1 september 2010
Studenten die een cursus al dan niet inclusief herkansing niet hebben gehaald moeten in het daaropvolgende jaar het werkcollege of het practicum van de cursus verplicht volgen en daarvoor een 7 hebben behaald om toegelaten te worden tot het tentamen.


Eens met de waarschijnlijk bedoelde geest achter deze regel. Maar...
  • Hoe zou dit werken in een cursus met deeltentamens tijdens het semester?
  • Ik ben er voor dat iemand, die twee keer gezakt is niet zo maar keer op keer bij een tentamen mee mag doen zonder verder mee te doen aan de cursus. Maar kunnen we de specifieke werkwijze niet liever in een contract tussen docent en student vastleggen i.p.v. facultair te bepalen?
Hanno Wupper.jpg
Hanno WupperOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!


Maatregelen via het onderwijsaanbod

Invoering meer verbredende minoren, per 1 september 2010
Gedacht wordt o.a. aan een minor in de MT richting.
Intensivering beroepsoriëntatie in het bachelorprogramma, per 1 september 2010
Gedacht wordt aan colloquia door sprekers uit het beroepenveld.


Wat moet dit? Zal zo'n colloquium iemand die onhandig studeert aan z'n verstand peuteren? "Oh, nu merk ik dat het toch ergens goed voor is. Dan zal ik er eens werk van maken."
Hanno Wupper.jpg
Hanno WupperOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!


Algemene opmerkingen

Het faculteitsbestuur verzint allerlei maatregelen, om de rendementscijfers (kunstmatig) te verbeteren. Wat mij betreft dient eerst geïnvesteerd te worden in de studiebegeleiding (studieadviseurs, volgsysteem, kwaliteitscontrole-cyclus). Hierbij kunnen de huidige regels wellicht gewoon eens nageleefd worden. Daarnaast is het wat mij betreft wenselijk bovenstaande maatregelen te staven met onderzoek: waarom gaat dit werken? Welke concrete problemen zijn er geconstateerd, die hiermee verholpen worden? Zo zijn er binnen de opleiding informatica een aantal problemen, die het halen van een bachelordiploma in drie jaar simpelweg onmogelijk maken. Is hier naar gekeken? Wordt dit ook opgelost?"
Lars LockefeerOpleidingscommissie Remove this comment when resolved!